//

Tzatziki

Tzatziki to fantastyczny, uniwersalny dip. Nadaje się do mięsa z grilla, a także do pieczonych czy gotowanych, młodych ziemniaków - klękajcie narody! I właśnie w tej drugiej wersji tzatziki podawać lubię najbardziej. Oczywiście jest to sos zrobiony po mojemu, jak chyba większość klasycznych potraw świata... bo u mnie tzatziki nie mogą obyć się bez świeżego koperku, oj tak, bez dużej ilości świeżego koperku :) Jeśli lubicie mocniejsze, intensywniejsze smaki, to możecie dodać trochę suszonego czosnku w płatkach, choć uważam, że z taką ilością świeżego czosnku, sos jest wystarczająco ostry.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 500g
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
20


400g jogurtu typu greckiego (1 duże opakowanie)
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ogórek szklarniowy (ok. 20-25cm dlugości) + 2 łyżeczki soli
czarny, świeżo mielony pieprz
sól do smaku
pęczek koperku





Ogórka umyć (latem nie obieram, bo ze skórką jest smaczniejszy, zimą obieram), zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, zasypać 2 łyżeczkami soli i odstawić na 15 minut. Po tym czasie bardzo dokładnie odcisnąć na sicie.

Jogurt przełożyć do miseczki, przecisnąć czosnek dwukrotnie przez praskę i wymieszać z jogurtem i oliwą. Koperek drobno posiekać i razem z odciśniętym ogórkiem dodać do jogurtu, dodać też czarny, mielony pieprz, całość dokładnie wymieszać – można doprawić solą do smaku, jeśli zajdzie taka potrzeba.

Sos podawać mocno schłodzony!!



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Tzatziki
  • Tzatziki