Ucierane ciasto z jagodami

...i z kokosową pianką. Wprost poezja smaku! Miękkie, wilogtne, słodkie ciasto, przełożone soczystymi kwaśnymi jagódkami i zwieńczone mega słodką, kokosową bezą - czy to nie brzmi jak idelny wypiek? To ciasto jest idealne do zabrania na piknik, będzie też świetną ozdobą letniego przyjęcia, czy imienin.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
9-12 kawałków
Czas przygotowania (min):
25
Gotowanie/pieczenie (min):
50
Czas całkowity (min):
115


Ciasto ucierane:
150g mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
2 żółtka (białka odłożyć do bezy)
100g masła
100g cukru
1 łyżka wody

Jagody:
300g świeżych jagód
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Kokosowa beza:
2 białka
szczypta soli
130g cukru kryształu
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
100g wiórków kokosowych





Najpierw przygotować ciasto:

W rondelku rozpuścić masło i cukier z wodą. W misce umieścić jajko i żółtka, wsypać mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wlać rozpuszczoną, gorąca masę i całość wymieszać na gładkie, jednolite i ciężkie ciasto. Przełożyć je do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 20x20cm).

Nastawić piekarnik na 170 stopni.

Jagody:

Wymieszać owoce z mąką ziemniaczaną (bardzo dokładnie!) i wyłożyć równą warstwą na ciasto.

Beza:

W misce umieścić białka, dodać szczyptę soli i ubić sztywną pianę. Kiedy taka będzie wsypywać małymi (po 3 łyżki) porcjami cukier aż do wyczerpania składnika, ubić całość na gęstą, ciężką i lśniącą pianę. Dosypać wiórki kokosowe, dodać mąkę ziemniaczaną i całość delikatnie i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na jagody, wyrównać.

Wstawić blachę do piekarnika i piec ok. 50 minut, gorące wyjąć z piekarnika i po 5 minutach przełożyć na kratkę, by wystygło.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Ucierane ciasto z jagodami
  • Ucierane ciasto z jagodami