Uszka z makiem

Świetnie pasują do waniliowej zupy migdałowej!

Stopień trudności:
Ilość porcji:
100 sztuk
Czas przygotowania (min):
60
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
75


Ciasto:
300g mąki pszennej
1 żółtko
130ml gorącej wody
szczypta soli
50g miękkiego masła

Nadzienie:
200g gotowej masy makowej
1 żółtko
1 łyżeczka miodu (może być sztuczny)





Z podanych składników zagnieść gładkie, elastyczne ciasto i włożyć je na chwilę w folię aluminową.
Masę makową wymieszać z miodem i żółtkiem.

Ciasto podzielić na części i każą z nich rozwałkowywać na cienki placek, wykrajać szklanką lub specjalną wycinaczką małe kółeczka, nakładać odrobinę masy, zaklejać i nadawać pierożkom kształt uszek.
Uszka kłaść na tacy wysypanej mąką.

W garnku zagotować osoloną wodę z olejem, wkładać po kilkanaście uszek i gotować około 3 minuty od spłynięcia na powierzchnię, wyjmować łyżką cedzakową, a potem przekładać na talerz.

Jeśli chcemy uszka przechowywać to po wyjęciu z garnka wkładamy je od razu do miski z lodowatą wodą, nie będą się sklejały.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Uszka z makiem