Szanowni Czytelnicy!
Od dnia 1 września 2019 blog nie będzie moderowany aż do odwołania.
To znaczy, że nie będę odpowiadać na komentarze pod przepisami ani na wiadomości e-mail związane z przepisami.
Bardzo przepraszam za zaistniałą sytuację, obecnie rozważam zamknięcie bloga, w tym dostępu do przepisów, ale decyzja nie jest jeszcze podjęta.
Pozdrawiam Was serdecznie, Dominika Kowalczyk

Waniliowa zupa migdałowa

Zupa migdałowa od dawna chodziła mi po głowie, choć jest to trochę kontrowersyjna propozycja na wigilijny stół, to przecież można nią z powodzeniem zastąpić barszcz czy grzybową. Żeby nadać zupie ciekawego akcentu wymyśliłam też uszka z makiem. Jak się okazało, jest to dość niecodzienny pomysł.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):


1l pełnotłustego mleka
350g mielonych migdałów
2 płaskie łyżki cukru
2 płaskie łyżki kaszy manny błyskawicznej
2 łyżki masła
1 laska wanilii





Mleko wlać do garnka i wsypać mielone migdały, dodać cukier i masło, podgrzać do wrzenia, cały czas mieszając. Do wrzącego mleka wsypać kaszę mannę, zagotować około 3 minuty. Laskę wanilii przekroić, wydrążyć z niej ziarenka i dodać je do zupy, dodać również wydrążoną laskę. Dobrze wymieszać, zupę podawać na gorąco z uszkami z makiem.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Waniliowa zupa migdałowa