//

Waniliowe wafle do lodów

W tym roku pokazywałam Wam już przepis na domowe wafle do lodów. Jednak po pierwszym przepisie byłam bardzo niepocieszona, ponieważ wafelki mimo, że były przepyszne, jednocześnie były - jak dla mnie - zbyt kruche i zbyt delikatne, aby bez problemu utrzymać je w ręce z porcją lodów. Postanowiłam wypróbować drugi przepis - równie nieskomplikowany, acz intrygujący ze względu na nietypowy sposób przygotowania. Wafle okazały się być idealne - wątpię, czy amator rozpoznałby różnicę między rożkami z tego przepisu a z dobrej lodziarni :) Te wafle to zdecydowanie mój faworyt i od tej pory raczej zawsze wybiorę ten przepis.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 20 rożków
Czas przygotowania (min):
30
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
ok. 1 h


250 ml wody
250g cukru
1 opakowanie (40g) budyniu waniliowego (proszku)
250g mąki pszennej
szczypta soli
125g roztopionego i przestudzonego masła
1 jajko
opcjonalnie: 1 łyżeczka pasty waniliowej lub esencji waniliowej





Wodę, cukier i proszek budyniowy wymieszać w rondelku, podgrzać i doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając – masa ma tylko wrzeć, nie zgęstnieć. Mieszankę wlać do mąki i zmiksować na gładkie, jednolite ciasto.

Miksując, dodać jajko i sól i powoli wlewać masełko, na końcu dodać wanilię (jeśli używamy), zmiksować na gładką masę. Można wafle piec od razu po przygotowaniu ciasta.

Waflownicę rozgrzać na średni ogień, wylewać porcję masy na środek waflownicy i piec rumiane wafle – od razu po upieczeniu wafle są bardzo mięciutkie, więc bez problemu można wyjąć je z urządzenia i zwijać rożki. Całkowicie wystudzone rożki przechowywać w woreczkach strunowych.

Przy zwijaniu rożków polecam używać rękawicy ochronnej (kuchennej), by nie oparzyć za bardzo palców.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Waniliowe wafle do lodów
  • Waniliowe wafle do lodów
  • Waniliowe wafle do lodów
  • Waniliowe wafle do lodów