Warstwowa sałatka gyros

Ta potrawa, tuż obok koreczków wszelkiego typu jest hitem na każdym spotkaniu towarzyskim. Jest pierwszym daniem, które w mgnieniu oka znika, a każdy czuje niedosyt, więc zawsze warto zrobić wielką michę. Dla nas dwojga robię tą właśnie porcję, ale na spotkanie ze znajomymi polecam porcję podwoić.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
40
Gotowanie/pieczenie (min):
10
Czas całkowity (min):
50


1 pierś z kurczaka
pół główki kapusty pekińskiej
1 torebka ugotowanego ryżu
1 puszka kukurydzy konserwowej
2 białe cebule
4 średniej wielkości ogórki konserwowe
dowolna przyprawa do gyrosa
olej

Sos (ilość składników wg uznania i potrzeby):
majonez
ketchup





Pierś umyć, osuszyć i pokroić w nieduże kawałki, wlożyć do miski, dodać 4 łyżki oleju i przyprawę do gyrosa – ilość według uznania, ale dając więcej kurczak jest smaczniejszy, całość odstawić do lodówki.

Przygotować sos czosnkowy lub inny ulubiony według przepisu.
Mięso usmażyć na patelni na rumiano, zostawić na patelni, by lekko przestygło.
Liście kapusty pekińskiej pokroić w paseczki. Cebule umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę, ogórki również pokroić. Kukurydzę odcedzić na sicie.

Układać składniki w dużej misce, warstwami, według następującej kolejności:
– usmażone kawałki kurczaka
– ryż
– połowa sosu
– kukurydza
– cebula
– ogórki konserwowe
– reszta sosu
– kapusta pekińska

Po ułożeniu wstawić do lodówki, by całość trochę się przegryzła, tak na mniej więcej 30 minut przed podaniem.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Warstwowa sałatka gyros
  • edycia85

    piękna serwetka. jeśli to nie tajemnica to chciałabym zapytać gdzie kupiona

    • Poszperam i zobaczę, bo miałam kilka sklepów z takimi materiałami i dam znać :)