Warstwowa sałatka meksykańska „Król Imprezy”

Do tej sałatki przymierzałam się już od około roku, ale ciągle nie było okazji by jej zrobić. Mamy jednak karnawał, a ten nie tylko pączkami i faworkami stoi, ale i imprezowymi przekąskami. Myślę, że ta sałatka spokojnie może stanąć na stole obok naszej ulubionej sałatki gyros, ale mnie w niej "czegoś" brakowało - nie wiem, następnym razem spróbuję dodać trochę chilli do mięsa, a sos wzbogacić ketchupem lub sosem tabasco, bo mimo nachosów i czerwonej fasoli brakowało mi w niej mocniejszego, meksykańskiego akcentu. Mimo to, sałatka wyszła świetna, na pewno zasmakuje tym, którzy lubią sałatki bogate w różnorodne składniki.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
duża salaterka (ok. 8-10 porcji)
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


500g mięsa mielonego
1 czerwona cebula
2 łyżki oleju
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
opcjonalnie: suszona papryka chilli

500g pieczarek
2 łyżki oleju

pół główki sałaty lodowej (rzymskiej, pekińskiej lub innej)
2-3 rzymskie pomidory
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 puszka czerwonej fasoli
400g jogurtu typu greckiego
6 łyżek majonezu
100-150 g żółtego sera o wyrazistym smaku
pół opakowania nachosów (chipsów tortilla, o smaku jaki najbardziej lubimy)

sól i świeżo mielony, czarny pieprz - do smaku





Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na 2 łyżkach oleju, dodać mięso, smażyć chwilę razem, a następnie dodać koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz do smaku (i chilli, jeśli używamy), przełożyć mięso z patelni na ręcznik papierowy (by odsączyło się z tłuszczu) i przestudzić.

Pieczarki obrać z łupinek i nóżek, kapelusze pokroić w grube plasterki, włożyć na rozgrzany olej, oprószyć solą i pieprzem i smażyć aż woda odparuje, usmażone przełożyć na ręcznik papierowy i ostudzić. Kukurydzę dobrze odcedzić, fasolkę również (nie płukać jej z zalewy!). Składniki sosu wymieszać ze sobą aż do połączenia, doprawić solą i pieprzem. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Na dnie wysokiej, przezroczystej miski ułożyć porwaną w palcach sałatę. Pomidory pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę, ułożyć na sałacie. Następnie wyłożyć mięso i lekko całość ugnieść, wyłożyć pieczarki i wyrównać warstwę. Na pieczarki wyłożyć kukurydzę, następnie czerwoną fasolę, powoli wylać sos, posypać go równą warstwą startego sera. Całość zakryć folią i wstawić do lodówki na co najmniej 12-24 godzin.

Bezpośrednio przed podaniem udekorować sałatkę nachosami, część z nich można pokruszyć i posypać nimi sałatkę.

Przepis na tę sałatkę znalazłam na blogu Nikol od kuchni (oryginalnie z Domowe Gotowanie).

Zobacz przepisy na inne warstwowe sałaki:
sałatka warstwowa z makrelą3 sałatka gyrrros1 sałatka warstwowa z ananasem i porem2



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Warstwowa sałatka meksykańska „Król Imprezy”
  • Warstwowa sałatka meksykańska „Król Imprezy”
  • Warstwowa sałatka meksykańska „Król Imprezy”
  • Joanna Stajkowska

    Jakiego sera użyć?

    • Może być każdy ser, jaki tylko lubisz, ale dobrze będzie smakowała dobrej jakości Gouda lub Cheddar.