Wątróbka z cebulką

Jestem święcie przekonana, że moja Mamuśka robi najlepszą wątróbkę na świecie, wieprzową, kroi w cieniutkie paseczki i smaży na tłuszczu, stosując różne zabiegi pomiędzy tymi czynnościami. Niestety, nie jestem tak uzdolniona pod względem wątróbkowym, jak moja Mamusia, więc muszę sobie jakoś radzić :) Ta wątróbka jest drobiowa, ale i tak wymaga wprawnej ręki, aby nie wyszła sucha czy twarda. Widoczna na poniższym zdjęciu wątróbka wyszła mięciutka, bardzo, bardzo soczysta, choć dobrze usmażona - uduszona, a co najważniejsze - bardzo smaczna! Nie jest to zwykła wątróbka, ponieważ ma lekką glazurę, która poprawia jej walory smakowe.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
30


400g kurzych wątróbek
1 duża, biała cebula
50-100ml oleju
mąka pszenna
100ml wody
sól do smaku
czarny mielony pieprz do smaku





Wątróbkę opłukać pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym.

Na patelni rozgrzać olej. Cebulkę umyć, obrać i pokroić w półkrążki, włożyć na olej i zeszklić, przełożyć do miski, zostawiając tłuszcz na patelni.

Na dużej desce rozsypać warstwę pszennej mąki i dokładnie obtaczać wątróbkę z każdej strony i kłaść ją na olej. Kiedy wszystkie wątróbki będą już na patelni, smażyć, aż będą rumiane oprószyć solą i pieprzem, a kiedy zaczną pryskać wlać wodę, dodać cebulkę i wsypać 1 łyżkę mąki pszennej, cały czas mieszając.

Dusić tak całość na patelni razem około 5 minut, aż sos się nieco zredukuje.

Wątróbkę przełożyć na talerze i podawać od razu.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Wątróbka z cebulką