Wątróbka z cebulką
400g kurzych wątróbek
1 duża, biała cebula
50-100ml oleju
mąka pszenna
100ml wody
sól do smaku
czarny mielony pieprz do smaku
Wątróbkę opłukać pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym.
Na patelni rozgrzać olej. Cebulkę umyć, obrać i pokroić w półkrążki, włożyć na olej i zeszklić, przełożyć do miski, zostawiając tłuszcz na patelni.
Na dużej desce rozsypać warstwę pszennej mąki i dokładnie obtaczać wątróbkę z każdej strony i kłaść ją na olej. Kiedy wszystkie wątróbki będą już na patelni, smażyć, aż będą rumiane oprószyć solą i pieprzem, a kiedy zaczną pryskać wlać wodę, dodać cebulkę i wsypać 1 łyżkę mąki pszennej, cały czas mieszając.
Dusić tak całość na patelni razem około 5 minut, aż sos się nieco zredukuje.
Wątróbkę przełożyć na talerze i podawać od razu.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!