WBD 2014 – No knead artisan bread

Światowy Dzień Chleba wypada tylko raz w roku, 16 października. Już dwa razy brałam udział w międzynarodowej akcji Zorry "World Bread Day" i w tym roku postanowiłam dołączyć. Tym razem z (chyba) najłatwiejszym chlebem pod słońcem, jaki można w domu upiec. Nic prostszego: mieszamy składniki, zostawiamy na noc, a rano pieczemy i wcinamy świeży, cieplutki chlebek :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
1
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
50 + wyrastanie


3 szklanki mąki pszennej chlebowej
3/4 łyżeczki suszonych drożdży instant
2 płaskie łyżeczki soli
1 i 1/2 szklanki ciepłej wody





Składniki umieścić w misce i wymieszać wyłącznie do ich połączenia – nie zagniatać i nie dosypywać mąki! Miskę przykryć folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia na 12-18 godzin.

Po wyrastaniu wyłożyć ciasto na blat oprószony mąką, w miarę sprawnie uformować bochenek i ułożyć go na papierze do pieczenia. Można chleb położyć od razu na blasze, można też blachę wstawić do piekarnika i dopiero po nagrzaniu ostrożnie zsunąć na nią chleb (tu przydaje się łopata do chleba).

Nastawić piekarnik na 230 stopni góra/dół, a po nagrzaniu wstawić chleb i piec 20 minut, zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze 10 minut, po czym chleb wyjąć i wystudzić na kratce.

 

In english:
Mix all ingredients in a large bowl – no knead! Cover the bowl with plastic wrap and leave for 12-18 hours to rise.

Next perheat the oven to 230°C. When the oven heats up put the bread and bake for 20 minutes, reduce the temperature to 200°C and bake an additional 10 minutes. Cool bread on a wire rack.

Enjoy!

 

Przepis znalazłam na stronie SimplySoGood.com.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • WBD 2014 – No knead artisan bread
  • WBD 2014 – No knead artisan bread

14 komentarzy

  1. Joanna Keczkowska

    moge uzyc swiezych drozdzy zamiast suszonych?

    • Myślę, że można dać 8-10 gramów drożdży świeżych, aczkolwiek zawsze na wypadek właśnie takich przepisów mam w szafce zapas suszonych drożdży instant (takich zielonych Dr.Oetkera), mają długi termin przydatności, a czasem się przydają :)

  2. A czy można użyć innej mąki? Np. razowej lub żytniej?

    • Tak jak już pisałam na FB – nie biorę odpowiedzialności za użycie innej mąki, ale można zawsze spróbować, mnie taka wersja bardzo smakowała :)

  3. Wyglada rewelacyjnie, moze uda mi sie w weekend go zrobic…

    • Chlebek zrobilam, wyszly fajne dziury, ale byl niedopieczony, zbyt gliniasty, mimo, ze przetrzymalam go 10 minut dluzej niz w przepisie i niby kiedy postukalam od dna „wydawal” wlasciwy dzwiek. Jeszcze jednak do niego wroce, bo przepis jest fajny, pokombinuje tylko z czasem i moze temperatura pieczenia.Pozdrawiam:)

      • Tak naprawdę bardzo dużo zależy od piekarnika i już się o tym nieraz przekonałam. W moim piekarniku studenckim wystarczyłoby mu 20 minut w 230 stopniach, a w tym, który mam teraz potrzebował dodatkowych 10 minut. Nawet już nie próbuję chlebów na zakwasie tutaj piec, bo od razu są skazane na porażkę :) ale cieszę się, że się nie poddajesz :)

  4. zrobiłam, chlebek bardzo dobry :), nie umiem formować bochenków więc włożyłam do blaszki i też wyszedł, chyba dałam za dużo soli bo wyszedł ciut za słony

    • Cieszę się, że chlebek wyszedł. Szczerze mówiąc, to nie trzeba nawet specjalnie się przykładać do formowania, bo nawet położony plackiem na blasze, chleb zwyczajnie urośnie :)
      Nie wstawiłam zdjęć z procesu jego produkcji, ale tu można zobaczyć, jaki był płaski:

      • Hmm mój chyba miał ciut rzadszą konsystencję więc miałam obawy, że się rozpłynie, tak czy siak był bardzo dobry :)

        • Ja sama zdziwiłam się, że z takiego płaskiego placka takich bochen urósł, a niemal przelewał się przez ręce! Taka jego fikuśna natura, ale efekt końcowy jest najważniejszy :)

  5. Kuchenne fascynacje

    Przepyszny i banalny w wykonaniu chlebek :)