Węgierski chleb farmerski

Ostatnio kupiłam sobie wspaniałą książkę o pieczywie. Jestem właśnie w trakcie pisania o niej recenzji dla Was, dlatego staram się testowac różne przepisy. Ten przepis to pierwszy, jaki postanowiłam wypróbować z tej książki, praca z ciastem była bezproblemowa, łatwo się zagniatało, chętnie rosło i posłusznie się piekło, tworząc wspaniały bochenek. Jedyna modyfikacja, jakiej dokonałam, to zastąpiłam koper włoski suszonym koperkiem i kminkiem. Chleb wyszedł mięciutki, z chrupiącą skórką, ziołowy, po prostu przepyszny :) Przepis pochodzi z książki "Chleb. Wielka ilustrowana encyklopedia domowych wypieków".

Stopień trudności:
Ilość porcji:
1
Czas przygotowania (min):
120
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
150


450g mąki pszennej chlebowej
1 łyżka cukru
20g świeżych drożdży
275g ciepłej wody
2 łyżki masła
2 łyżeczki soli
kminek, suszony koperek (odłożyć trochę do posypania wierzchu)
1 jajko + sól (roztrzepane do posmarowania)





Drożdże wymieszać z odrobiną wody tak, by się rozpuściły, wlać resztę wody i wymieszać. Dodać cukier i 2/3 mąki tak, by powstało gęste ciasto, odstawić całośc na 30 minut, aż masa zacznie rosnąć i będzie miała pęcherzyki.

Resztę mąki wymieszać z solą, 2 łyżkami suszonego koperku i 1 łyżeczką kminku.

Masło rozpuścić w rondelku, odstawić by przestygło.

Do rozczynu drożdżowego wsypać mieszankę mączną, wlać masło i dokładnie wyrobić ciasto przez około 10 minut, włożyć ciasto do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut.

Po tym czasie chleb znów zagnieść, uformować lekko podłużny, ale okrągły bochenek, położyć go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć go natłuszczoną (np. posmarowaną olejem) folią spożywczą i postawić w ciepłym miejscu na kolejne 40 minut, by wyrósł.

Nastawić piekarnik na 200 stopni, kiedy się nagrzeje, bochenek odkryć, posmarować roztrzepanym jajkiem, oprószyć kminkiem i koprem, naciąć wzdłuż na środku i wstawić całość do piekarnika, piec 5 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 20-25 minut, aż bochenek będzie mocno zarumieniony. Po upieczeniu wyjąć chleb z piekarnika i wystudzić na kratce.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Węgierski chleb farmerski
  • Węgierski chleb farmerski