Wiśniówka

Szczerze mówiąc, po prostu nie pamiętam, skąd mam na nią przepis, ponieważ ma już dwa lata, ale udało mi się go zapisać i dzisiaj mogę się nim z Wami podzielić. Nalewka jest mocna, ale całkowicie klasyczna i idealna dla prawdziwych koneserów nalewek i wiśni :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 1 litr
Czas przygotowania (min):
45
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
60 + leżakowanie


1 kg wydrylowanych wiśni
10 pestek z tychże wiśni
1 kg cukru
500ml spirytusu
500ml wódki





Wydrylowane wiśnie wraz z pestkami umieścić w słoju i zasypać cukrem. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryty gazą słój. Po kilku dniach, gdy wiśnie puszczą sok, zlać sok do garnka i zagotować, wiśnie zalać w słoiku wódką, a wystudzony sok wymieszać ze spirytusem.

Po dwóch tygodniach alkohole zlać ze sobą. Wiśnie odłożyć w osobny słoiczek. Nalewka dobra jest po co najmniej 2-3 miesiącach.

Owoce można wykorzystać do ciasta, deseru, ale moja rodzina skonsumowała je bez żadnych dodatków ;)



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!