//

Wytrawna zapiekanka makaronowa

Makaron "z czymś" lub "w czymś" to chyba mój ulubiony sposób podania obiadu. Szczególnie upodobałam sobie jego połączenie z lekko zblanszowanym, osolonym brokułem - razem smakują wyśmienicie. Tę zapiekankę robiłam już nie raz, kiedy jednak wpadło mi w ręce hiszpańskie, białe wino Celebro, to postanowiłam ją udoskonalić o jego smak, a także podać je do posiłku. Zapiekanka wyszła przepyszna, wyraźnie czuć w niej dodatek wina, które fantastycznie podkreśliło całość potrawy. Wpis zawiera lokowanie produktu!

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
35


Zapiekanka:
150g suchego makaronu penne
250g różyczek brokuła
ok. 100g żółtego sera startego na tarce o grubych oczkach

Sos:
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
300ml mleka
100ml białego, półwytrawnego wina (użyłam widocznego na zdjęciach hiszpańskiego Celebro Semi Dry White)
1/2 łyżeczki do smaku
szczypta startej gałki muszkatołowej
świeżo mielony, czarny pieprz





Nastawić piekarnik na 190 stopni.

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić łyżką cedzakową. Do tej samej wody wrzucić różyczki brokuła i blanszować 3 minut, odcedzić i wymieszać z makaronem.

Na patelni rozgrzać masło, dodac mąkę i smażyć razem ok. 2 minuty, aż całość się spieni, wlać mleko i podgrzewać, aż sos zgęstnieje. Dodać makaron z brokułem, sól i wlać wino, dodać gałkę muszkatołową i czarny pieprz, całość dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Wierzch posypać startym serem, wstawić naczynie do piekarnika i zapiekać do momentu, aż ser się rozpuści – jakieś 15 minut.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Wytrawna zapiekanka makaronowa
  • Wytrawna zapiekanka makaronowa