Zacierki do zupy

Zachwycając się kluseczkami, które są wpisane w tradycje kulinarne naszych rodowitych Europejczyków, niekiedy zapominamy, że nasza polska kuchnia też obfituje w wiele fantastycznych przepisów. Jednym z nich są właśnie zacierki - małe, makaronowe kluseczki, które dzięki swojej uniwersalności nadają się i do rosołu i innych, pysznych, rozgrzewających, jesiennych zup, i do zup mlecznych (przede wszystkim!) i do skwarków z cebulką - pychotka :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
Do 4 porcji zupy
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
2-5
Czas całkowity (min):
ok. 30


2 nieduże jajka
16 pełnych łyżek mąki
szczypta soli
mąka do podsypywania





Jajka wbić do miski i roztrzepać, dodać szczyptę soli i mąkę i mieszać, aż powstanie zwarte ciasto, ale dość miękkie, które nie będzie kleiło się do rąk – w razie potrzeby oprószyć mąką.

Urywając małe kawałeczki ciasta, rolować między palcami wałeczki i odkładać je na spodek oprószony mąką – od czasu do czasu przesypać też całość mąką i wymieszać, żeby kluseczki się nie posklejały.

W garnku zagotować 2 litry osolonej wody, jak na makaron, a kiedy zacznie się mocno gotować, wrzucić kluseczki jednym ruchem i zamieszać, by się nie skleiły, gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia, odcedzić na sicie i przelać lodowatą wodą.

 



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Zacierki do zupy
  • Zacierki do zupy