Zakwas na barszcz biały z płatków owsianych

Zakwas na barszcz biały jest dla mnie niezwykle ważny przed Świętami Wielkanocnymi. Nie lubię żurku, więc barszcz biały to podstawa mojego stołu, gęsty, zawiesisty, a jeszcze lepiej, kiedy zrobimy go na domowym, naturalnym zakwasie - dzięki niemu nie trzeba zagęszczać barszczu, ani dodawać octu czy innych wymysłów. Proponuję zakwas nastwić na tydzień przed Świętami, ponieważ dobrze "przepracowany" może stać w lodówce aż do wykorzystania (2-3 dni), a nastawiony za późno może nie "przepracować" i nie skwaśnieć.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
1
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
7 dni


110g płatków owsianych, górskich (+80g zmiksowanych na przyszłe dni*)
300ml ciepłej wody
2 ziarenka ziela angielskiego
5 ziarenek czarnego pieprzu
liść laurowy
piętka chleba pieczonego na zakwasie (pokrojona w kostkę)
(jeśli mamy to można dodać 1-2 łyżki zakwasu chlebowego, zakwas szybciej będzie pracował)





Przepis na barszcz biały – po kliknięciu.

Płatki owsiane zmiksować, zalać ciepłą (ale nie gorącą!) wodą, wymieszać i dodać resztę składników, słoiczek zakryć gazą lub ściereczkę i trzymać w ciepłym miejscu 4-7 dni, w zależności od tego, jak zakwas będzie pracował (pierwszą noc można postawić słoik na grzejniku). Co jakiś czas zakwas wymieszać. Potem może stać w lodówce w szczelnie zakręconym słoiku.

*Jeżeli zakwas za szybko nam skwaśnieje lub będzie za mocno pracował, można go codziennie dokarmiać łyżką zmiksowanych płatków i łyżką letniej wody, dzięki temu ciągle będzie świeży.

Zakwas powinien mieć lekko kwaśny zapach i – oczywiście – smak, najlepiej jest użyć przezroczystego słoika, by widzieć, że w całym zakwasie pojawiają się pęcherzyki powietrza.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Zakwas na barszcz biały z płatków owsianych
  • Bożena

    witaj,
    mam dwa pytania:
    1. z uwagi na to, że nie mam w domu wagi proszę o informację ile łyżek płatków to 110 gram?
    2. czy chleb w trakcie kiszenia należy wyjąć, czy też zostaje on prze cały czas kiszenia i może potem również trafić do barszczu?

    • 110g płatków to ok. pełna szklanka płatków – zakładając, że szklanka umownie ma 250ml.
      Nie, nie, chleb zostaje do końca, u mnie chleb po prostu rozmięka i rozpada się doszczętnie, więc bez problemu zostawiam go w zakwasie a potem dodaję do barszczu :)

      • Bożena

        Bardzo dziękuję, planuję przygotować na tegoroczną Wielkanoc, u Teściowej :)

        • Dobrze przygotowany barszcz zmiekczy serce nawet najgroźniejszej teściowej :)
          My zawsze gotujemy ogromny gar, na 4 osoby i schodzi cały przez Święta :)

      • Bożena

        Jeszcze jedno pytanie, chleb ma być pszenny czy razowy?
        Dopytuję, bo chcę zrobić wrażenie na teściowej w tegoroczną Wielkanoc

        • Prosze zwrócić uwagę na to, że ze względu na rodzaj użytej mąki chleb może być również pszenny razowy – jeśli jest zrobiony z mąki pszennej razowej – to częsta pomyłka, która wielu się zdarza :)
          Oczywiście rodzaj chleba nie ma znaczenia, może być nawet orkiszowy lub owsiany, ale koniecznie MUSI być na zakwasie, bo taki chleb, w odróżnieniu od chlebów drożdżowych ma kwaskowaty smak i o wiele inną strukturę miękiszu. Kupując chleb w piekarni warto zapytać, który jest najbardziej „zakwasowy” :)