Szanowni Czytelnicy!
Od dnia 1 września 2019 blog nie będzie moderowany aż do odwołania.
To znaczy, że nie będę odpowiadać na komentarze pod przepisami ani na wiadomości e-mail związane z przepisami.
Bardzo przepraszam za zaistniałą sytuację, obecnie rozważam zamknięcie bloga, w tym dostępu do przepisów, ale decyzja nie jest jeszcze podjęta.
Pozdrawiam Was serdecznie, Dominika Kowalczyk

Zakwas na barszcz biały

Zakwas na barszcz biały jest dla mnie niezwykle ważny przed Świętami Wielkanocnymi. Nie lubię żurku, więc barszcz biały to podstawa mojego stołu, gęsty, zawiesisty, a jeszcze lepiej, kiedy zrobimy go na domowym, naturalnym zakwasie - dzięki niemu nie trzeba zagęszczać barszczu, ani dodawać octu czy innych wymysłów. Proponuję zakwas nastwić na tydzień przed Świętami, ponieważ dobrze "przepracowany" może stać w lodówce aż do wykorzystania (2-3 dni), a nastawiony za późno może nie "przepracować" i nie skwaśnieć.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
1
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
7 dni


110g płatków owsianych, górskich (+80g zmiksowanych na przyszłe dni* lub mąka pszenna chlebowa)
300ml ciepłej wody
2 ziarenka ziela angielskiego
5 ziarenek czarnego pieprzu
liść laurowy
opcjonalnie: piętka chleba pieczonego na zakwasie (pokrojona w kostkę)
(jeśli mamy to można dodać 1-2 łyżki zakwasu chlebowego, zakwas szybciej będzie pracował)





Przepis na barszcz biały – po kliknięciu.

Płatki owsiane zmiksować, zalać ciepłą (ale nie gorącą!) wodą, wymieszać i dodać resztę składników, słoiczek zakryć gazą lub ściereczką i trzymać w ciepłym miejscu 4-7 dni, w zależności od tego, jak zakwas będzie pracował (pierwszą noc można postawić słoik na grzejniku). Zakwas polecam dokarmić codziennie (co 24 godziny) 2 łyżkami mąki (lub zmiksowanych płatków) i 1 łyżką wody. Jeżeli mieszanka zrobi się kwaśna, to znaczy, ze jest gotowa – wtedy też należy nakarmić ją 1 łyżką wody i 5 łyżkami mąki, a po 6-12 godzinach wstawić do lodówki w zakręcanym słoiku.

 

Zakwas powinien mieć lekko kwaśny zapach i – oczywiście – smak, najlepiej jest użyć przezroczystego słoika, by widzieć, że w całym zakwasie pojawiają się pęcherzyki powietrza.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Zakwas na barszcz biały