Zakwas na żurek

Domowy zakwas na żurek to jedna z tych rzeczy, które z łatwością można zrobić samodzielnie - po co kupować, skoro wystarczy wymieszać kilka składników ze sobą i po 3 dniach mamy gotowy zakwas? :) Nie ma co się lenić, a satysfakcja ze zrobienia własnej bazy do smacznej, wielkanocnej (lub inno-okazyjnej) zupy to uczucie bezcenne. Porcja zakwasu, na jaką podaję przepis, wystarczy na ugotowanie zupy dla 4 osób - jeśli macie większą rodzinę lub więcej głodomorów, - koniecznie zróbcie go więcej, zwiększając odpowiednio proporcje.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
300 ml
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


60g mąki żytniej razowej (typ 2000)
300ml ciepłej, przegotowanej wody
2 małe ząbki czosnku
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
kilka ziarenek czarnego pieprzu
opcjonalnie: kawałek skórki z chleba razowego (na zakwasie)





Mąkę wsypać do słoika i zalać wodą, dokładnie wymieszać. Czosnek obrać i całe ząbki, wraz z liściem laurowym, pieprzem i zielem angielskim dodać do mieszanki w słoiku, zamieszać. Słoik przykryć gazą, związać i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej 3 dni, aż mieszanka skwaśnieje – mieszanka niemal od razu się rozwarstwia, tak ma być.

Obserwacje i notatki: po 24h zakwas właściwie nie ruszył, ale przemieszałam go raz, zakryłam i postawiłam z powrotem na miejsce – powierzchnia wody pokryła się małą ilością bąbelków.

zakwas na żur2

Po 48 godzinach daje się wyczuć delikatny, kwaśny zapach, na powierzchni wody utworzyła się pianka z bąbelków, a mąka w dolnej części lekko się rozwarstwia, również go przemieszałam.

zakwas na żur1

Po 72 godzinach zakwas jest już całkiem dobrze zakwaszony, z powierzchni wody zniknęła większa część pęcherzyków, dół jest lekko rozwarstwiony- można go już użyć do zrobienia żurku albo wstawić do lodówki aż do czasu użycia, lecz myślę, że nie na dłużej, niż tydzień.

Przepis zgłaszam do Wielkanocnej akcji Mirabelki:
wielkanocnesmaki2015_zpsakw7ks5x



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Zakwas na żurek