//

Zapiekanka makaronowa z brokułem

Lubicie zapiekanki? A makaron? Ja wręcz uwielbiam, a kiedy mogę połączyć te obie opcje, to mam idealny obiad. Ostatnio urodziło mi się w głowie, że mogłabym zapiec kilka smacznych składników, tworząc danie idealne. Oj, tak bardzo nam smakowało! Połączenie makaronu, brokuła i boczku to idealna mieszanka składników, polecam każdemu, kto lubi dobrze i smacznie zjeść, a ja... żałowałam, że zrobiłam nam takie małe porcje :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
40
Czas całkowity (min):
60


250g brokuła
50g dowolnego makaronu (u mnie spaghetti z dziurką)
125g boczku parzonego pokrojonego w koseczkę
pół porcji beszamelu (z tego przepisu)
szczypta pieprzu czarnego
szczypta gałki muszkatołowej
50g żółtego sera





Makaron ugotować na półtwardo w osolonej wodzie, odcedzić na sicie, to samo uczynić z brokułem – brokuł powinien być chrupiący. Obydwa składniki, po dobrym odsiąknięciu z wody włożyć do garnka, dodać boczek i wymieszać.

Przygotować beszamel wg przepisu, dodając do niego szczyptę świeżo mielonego, czarnego pieprzu i startą na tarce gałkę muszkatołową, gorący beszamel wlać do warzyw i dokładnie wymieszać.

Nastawić piekarnik na 180 stopni, a dwie foremki (lub jedną dużą) wysmarować masłem, nałożyć składniki z garnka, wyrównać powierzchnię.

Ser źółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wstawić całość do piekarnika, zapiekać, aż ser dobrze się przyrumieni – 20-30 minut, podawać od razu, na gorąco.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Zapiekanka makaronowa z brokułem
  • Zapiekanka makaronowa z brokułem