Zapiekanka makaronowa z szynką

Pomyślałam, że czas pogotować wspólnie z moją ukochaną Panti, więc napisałam i umówiłyśmy się na coś prostego, ale zarazem smacznego. Padło na zapiekankę makaronową z szyneczką, przepis pochodzi z książki kupionej w Lidlu "Makaron", polecam, jeśli jeszcze kiedyś wystawią je do sprzedaży.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
45


500g suchego makaronu dowolnej maści (u mnie kokardki)
200g gotowanej szynki
100g dobrej jakości sera (gouda, edam)
250ml sosu beszamelowego*
100ml mleka
200g śmietankowego serka topionego
pieprz, sól
opcjonalnie szczypiorek

*Sos beszamelowy:
25g masła
25g mąki
250ml mleka





Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, odcedzić z wody.

Piekarnik nastawić na 225 stopni. Szybkę pokroić w kostkę.

Sos beszamelowy podgrzać z mlekiem i serkiem topionym, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do wysmarowanej tluszczem formy wlać odrobinę beszamelu, nałożyć makaron, posypać kawalkami szynką, czynnośc powtórzyć, po czym na sam koniec wyłożyć resztę makaronu i calośc posypać startym serem żółtym.

Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut, aż ser się zarumieni.

Masło zesmażyć z mąką na patelni i wlać mleko, podgrzewać do momentu, aż sos zgęstnieje.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Zapiekanka makaronowa z szynką