Zapiekanka makaronowa ze szparagami



150g drobnego makaronu (ważonego na sucho)
300g zielonych szparagów
100g wędzonego boczku
50g żółtego sera
Beszamel:
35g masła
30g mąki pszennej
300ml zimnego mleka
świeżo otarta gałka muszkatołowa, świeżo mielony czarny pieprz, szczypta soli

Boczek pokroić w kostkę, szparagi (jeśli są duże, to obrać), pozbawić zdrewniałych części, pokroić na grube plastry razem z główkami, włożyć na patelnię razem z boczkiem i smażyć razem 5-7 minut, aż zaczną się rumienić, zestawić z ognia.
Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, odcedzić. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i zasmażać chwilę razem, mieszając aż całość zacznie się pienić, następnie wlać zimne mleko i podgrzewać, mieszając rózgą żeby nie zrobiły się grudki. Kiedy masa zacznie gęstnieć dodać przyprawy i gotować jeszcze chwilę razem.
Nastawić piekarnik na 180°C góra/dół. Makaron wsypać do garnka z beszamelem, wymieszać i dodać pozostałe składniki, przełożyć do formy wysmarowanej masłem i posypać serem startym na tarce o grubych oczkach. Wstawić całość do nagrzanego piekarnika i piec 15-20 minut, do momentu aż ser z wierzchu zacznie się rumienić.
Podawać od razu.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!