Zapiekanka wiejska

Pyszna, sycąca i idealna na słotę za oknem. Ta zapiekanka to całkiem proste połączenie mielonego mięsa i ziemniaków, ale smakiem zaskoczy nawet największych smakoszy.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
45


Farsz mięsny:
3 łyżki oleju
1 biała cebula posiekana w kosteczkę
3 zmiażdżone ząbki czosnku
1 nieduża marchewka obrana i pokrojona w kosteczkę
250g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego
50ml wody
2 łyżki koncentratu pomidorowego
100g zielonego lub konserwowego groszku
szczypta ostrej papryki
sól, czarny pieprz do smaku
świeży tymianek

Ziemniaki:
250g ugotowanych, gorących ziemniaków
2 łyżki kwaśnej śmietany
50g masła
sól do smaku
dodatkowo: trochę startego masła na wierzch





Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i zeszklić, dodać czosnek i smażyć, aż wydobędzie się z niego aromat, wtedy też wrzucić mięso i smażyć na złoto.

Do mięsa dodać wodę i koncentrat, zamieszać i przyprawić do smaku, smażyć całość, aż dobrze się połączy, przełożyć do naczyń żaroodpornych.

Nastawić piekarnik na 200 stopni.

Gorące ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać masło, śmietanę i sól do smaku i całość wymieszać na gładką masę, wyłożyć na mięso, można zrobić wzorki widelcem, całość można posypać startym masłem. Wstawić naczynia do piekarnika i piec około 20 minut. Podawać od razu.

Przepis zgłaszam do akcji Ani w kategorii: ziemniaki



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Zapiekanka wiejska
  • Zapiekanka wiejska
  • Anna Włodarczyk

    Wspaniałe są zapiekanki ziemniaczane. Takiej z tłuczonymi ziemniakami jeszcze nie jadłam. Do sprawdzenie na pewno ;) Witam Cię serdecznie w mojej akcji psiankowatej. Coś czuję, że jeszcze nie jeden przepis mnie czeka z Twojej strony ;)

    • Cieszę się, że Ci się podoba. Mam jeszcze kilka propozycji – do opublikowania i przygotowania, więc na spokojnie jeszcze chętnie Cię wesprę :)

      • Anna Włodarczyk

        Zrobiłam

  • kwiatuszek2104

    ciekawy pomysł :) Z tłuczonym zielniakami jeszcze nie słuszałam… Mam nadzieję, że dobra w smaku. Tak patrzę na Twoje przepiękne zdjecia zapiekanek i chciałabym się zapytać gdzie kupiłaś (jesli to nie tajemnica) swoje foremki do zapiekania:

    http://domiwkuchni.pl/recipe/zupa-krem-z-kalafiora/#!prettyPhoto
    http://domiwkuchni.pl/recipe/zapiekanka-wiejska/#!prettyPhoto
    http://domiwkuchni.pl/recipe/zapiekanka-makaronowa-z-brokulem/#!prettyPhoto

    Poszukuję taki podzielnych, ale u siebie w mieście nie mogę znaleźć, a zamawiać w siebci troszkę się obawiam, może masz sprawdzony sklep :) Pozdrawiam ciepło Twoja Stała Czytekniczka i testerka przepisów obiadkowych i nie tylko MNIAM ;)

    • Mieszkam w Dygowie, 12 km od Kołobrzegu i w Kołobrzegu właśnie jest hurtownia, w której mają takie rzeczy, bardzo tanio, więc sobie swego czasu nakupowałam :)

      • kwiatuszek2104

        Czasem tam bywam, ale raczej na weekendowe spacery :) A na jakiej ulicy się znajduje, to może kiedyś zajrze ? :)

        • Hmm, chyba na Żurawiej? Nazywa się Mirpol, już takich naczynek tam nie ma, bo byłam przedwczoraj, ale są inne, różne ;)