Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

Przyznam szczerze, że nie przepadam za zapiekankami, do których dodaje się śmietanę. Mam jednak takie dni, że niektóre składniki jestem w stanie połączyć, bez względu na wszystko. Tak było równiez z tą zapiekanką. Wiem, że śmietanka mi się ścięła, ale przyrzekam, że smakowała wybornie, gdyby nie to, że najadłam się po uszy i koniuszek nosa, to nałożyłabym sobie kolejną porcję i kolejną... :) Polecam serdecznie!

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2-4
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
60
Czas całkowity (min):
80


500g dużych ziemniaków
masło do wysmarowania formy
100g sera Gouda startego na tarce o grubych oczkach + 20g do posypania
3/4 szklanki słodkiej śmietanki 18%
3/4 szklanki kwaśnej smietany 18%
125g boczku wędzonego krojonego w kosteczkę
1 łyżeczka soli
świeżo mielony pieprz czarny





Ziemniaki obrać, opłukać i osuszyć. Płaskie naczynie żaroodporne wysmarować na dnie i bokach masłem.

W misce wymieszać ze sobą obydwie śmietanki, sól, pieprz i tarty ser gouda, dodać boczek i wymieszać, wylać 4 łyżki masy na spód naczynia.

Ziemniaki pokroić w plasterki o grubości 3-4 milimetry, ułożyć w naczyniu żaroodpornym dwie warstwy plasterków i wylać połowę masy rozprowadzając ją równomiernie, ułożyć znów dwie warstwy plasterków ziemniaczanych i wylać resztę śmietanowej masy, równomiernie ją rozprowadzając. Wierzch posypać resztą tartego sera.

Wstawić naczynie do piekarnika na środkowy poziom i nastawić temperaturę na 180 stopni. Piec zapiekankę 30 minut, po czym przykryć ją folią aluminiową i piec jeszcze 30 minut, podawać gorącą.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
  • Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem