Szanowni Czytelnicy!
Od dnia 1 września 2019 blog nie będzie moderowany aż do odwołania.
To znaczy, że nie będę odpowiadać na komentarze pod przepisami ani na wiadomości e-mail związane z przepisami.
Bardzo przepraszam za zaistniałą sytuację, obecnie rozważam zamknięcie bloga, w tym dostępu do przepisów, ale decyzja nie jest jeszcze podjęta.
Pozdrawiam Was serdecznie, Dominika Kowalczyk

Zasmażana kapusta

Kapustę zasmażaną robiłam już kiedyś, nawet wstawialam przepis na bloga, ale koniec końców nie był to "ten" smak, którego szukałam, postanowiłam więc pokierować się intuiacją i zrobić to danie raz jeszcze, ale bez mięsa i w trochę inny sposób. Tym razem wyszedł mi ideał! Polecam do golonki i innych dań mięsnych, ja podałam ją do pampuchów na specjalne życzenie mojego Tatusia :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


600g kiszonej kapusty (+ 100ml zalewy)
1 mała marchewka
2 łyżki masła
200 ml gorącej wody
1 łyżka mąki + 2 łyżki masła
liść laurowy
2 ziarenka pieprzu
2 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka kminku





Kapustę z zalewą umieścić w garnuszku, dodać przyprawy (oprócz kminku) i 2 łyżki masła. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w cienkie paseczki, dodać do kapusty i wlać wodę. Całość wstawić na nieduży ogień – tak byśmy nie musieli kapusty ciągle mieszać. Gotować danie, aż marchewka zrobi się miękka, a woda trochę odparuje.

Kiedy tak się stanie dodać kolejne 2 łyżki masła, mąkę i kminek i podgrzewać, aż kapusta zgęstnieje, w razie potrzeby doprawić jeszcze pieprzem mielonym lub solą, podawać na gorąco.

Świetnie smakuje podana do pampuchów lub duszonych żeberek.

nowe pampuchy 3



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Zasmażana kapusta
  • Zasmażana kapusta