Zawijane bułeczki maślane

Ostatnio, no cóż, nie tak ostatnio, bo już miesiąc temu szukałam przepisu na bułeczki. Takie, jakich jeszcze nie robiłam, ale smaczne i miękkie. Po długich poszukiwaniach wpadłam na bloga "Wpiecz wymaluj" i znalazłam ten właśnie przepis. Bułeczki wyszły bardzo smaczne, mięciutkie, najlepsze oczywiście są jeszcze ciepłe, ale następnego dnia również były smaczne.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
8 sztuk
Czas przygotowania (min):
100
Gotowanie/pieczenie (min):
12
Czas całkowity (min):
115


250ml ciepłego mleka
30g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
3 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżki miękkiego masła

Ponadto:
miękkie masło do smarowania ciasta
mleko do posmarowania wierzchu
sezam do posypania





Mleko wymieszać z drożdżami i cukrem, odstawić aby płyn się spienił.

Wymieszać mąkę z solą, wlać spieniony rozczyn, dodać jajko i masło i wyrabiać długo ciasto, aż będzie jednolite, elastyczne i miękkie, uformować kulę, obtoczyć w mące i włożyć do miski. Odstawić pod przykryciem na 1 godzinę, by ciasto porządnie wyrosło.

Kiedy ciasto wyrośnie podzielić je na 8 równych części i wałkowac każdą część na jak najcieńczy prostokąt. Każdy prostokąt posmarować wzdłuż dłuższego boku masłem tylko do połowy szerokości i całość zwinąć w cienki rulonik. Rulonik mozna jeszcze trochę porolować, żeby był cieńszy. Każdy rulonik zwijać w ślimaczka, chowając końcówkę pod spód bułeczki.

Układać bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić na 30-40 minut do wyrośnięcia. Na około 10 minut przed końcem wyrastania nastawić piekarnik na 180 stopni.

Przed wstawieniem posmarować bułeczki mlekiem i posypać sezamem. Wstawić i piec 12 minut, aż się zarumienią. Wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu.

Przepis na te bułeczki znalazłam na blogu Wypiecz Wymaluj.

 

 



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Zawijane bułeczki maślane

2 komentarze

  1. iwona gęca

    Przepyszne nawet w tradycyjnej formie (dalam suszone drożdże ,posmarowalam jajkiem,posypałam nasionkami, po rozrobieniu ciasta od razu formowałam kuleczki i czekałam aż wyrosną pod ściereczką) Bardzo dziekuje za przepis choć troche sobie uprościłam . pozdrawiam