Zawijaniec z ciasta filo
1 opakowanie ciasta filo (300g)
250g świeżych liści szpinaku
1 nieduża, biała cebula
2-3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
sól, pieprz czarny do smaku
200g sera ricotta
200g sera typu feta
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 jajka
garść posiekanych orzechów włoskich
50g rozpuszczonego masła
2 łyżki mleka
mak do posypania wierzchu
Szpinak opłukać pod bieżącą wodą, odłożyć na durszlaku. Na suchej patelni uprażyć posiekane włoskie orzechy – należy uważać by ich nie przypalić, odłożyć do miski. Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić i dodać posiekany czosnek oraz liście szpinaku, dusić razem, aż woda ze szpinaku odparuje, zestawić całość z ognia. W dużej misce roztrzepać jajka, dodać ricottę, wkruszyć ser feta i dodać orzechy oraz uduszony szpinak i natkę pietruszki, całość wymieszać i jeśli zajdzie taka potrzeba – dosolić do smaku, ja dodałam dużo świeżo mielonego pieprzu.
Nastawić piekarnik na 180 stopni – góra/dół.
Ciasto filo rozwinąć i przeciąć na trzy pasy wzdłuż dłuższej krawędzi, każdy pas posmarować roztopionym masłem. Na każdym pasie po środku rozłożyć nadzienie, zostawiając odstęp z każdej strony ciasta, zwinąć, tworząc rulon z nadzieniem w środku (ciasto filo z opakowania ma zawsze kilka warstw, można więc dla ułatwienia sobie pracy kilka warstw ze spodu wysunąć poza krawędź górnej części ciasta i spokojnie zwijać rulony). Pierwszy rulon zacząć zwijać w ślimak, a kiedy się skończy, dołączyć do niego drugi rulon i trzeci tak, by utworzyć z nich jednego, dużego ślimaka.
Przełożyć całość bardzo ostrożnie do formy. Resztę rozpuszczonego masła wymieszać z 2 łyżkami mleka i posmarować tą mieszanką wierzch ślimaka, posypać makiem, wstawić do piekarnika i piec około 30 minut, podawać od razu, choć na zimno zawijaniec najsmaczniejszy jest dopiero na drugi dzień.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!