Zawijany chlebek czosnkowo-ziołowy

Obiecałam sobie kiedyś, po upieczeniu pierwszego chleba na zakwasie, że nigdy więcej nie upiekę takiego na drożdżach. Cóż, co zrobić, jak uwielbiam wypieki drożdżowe! Są mięciutkie, takie świeże... ach! Polecam Wam ten chlebek - w wersji dla jednej, dwóch osób taka porcja wystarczy, ale dla większej rodziny proponuję porcję podwoić :) Takie pieczywko może zastąpić czosnkowe grzanki albo... grzanki z masłem czosnkowym, które podajemy do zup kremów, tatara, carpaccio i innych przekąsek.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
1
Czas przygotowania (min):
120
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
150


Ciasto:
10-15g drożdży świeżych
150ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
300g mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki soli

Nadzienie:
3-4 ząbki czosnku
ok. 70g masła
2 łyżki świeżego posiekanego koperku
1/2 łyżeczki soli





Drożdże zalać połową wody, rozpuścić i odstawić do spienienia.

W mące w misce zrobić dołek, wlać rozczyn drożdżowy, dodać resztę wody, cukier i sól, ciasto porządnie zagnieść, aż będzie gładkie i jednolite – będzie trochę twardawe, ale po pierwszym wyrastaniu będzie mięciutkie.

Ciasto umieścić w misce, przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.

W tym czasie wymieszać masło ze zmiażdżonymi przez praskę ząbkami czosnku, solą i koperkiem.

Ciasto znów zagnieść i rozwałkować na prostokąt (ok. 25x15cm), posmarować prostokąt masłem, zostawiając około 3 centymetry odstępu od brzegu. Zwinąć rulon tak, by nieposmarowany brzeg sklejał całość, sklejeniem w dół ułożyć w foremce (keksówce) lub na blasze z papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na około 40 minut w ciepłe miejsce.

Nastawić piekarnik na 180 stopni, wstawić chlebek i piec 25-30 minut, aż się ładnie zarumieni. Po upieczeniu wyjąć od razu i położyć na kratce, by wystygł i odparował.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Zawijany chlebek czosnkowo-ziołowy
  • Zawijany chlebek czosnkowo-ziołowy