Zielony chlebek dyniowy

Samo zdrowie! Tyle mogę powiedzieć o tym chlebku. Co prawda, upiekłam go na drożdżach komercyjnych, ale wyszedł bardzo smaczny. Chrupiąca skórka, miękki, puszysty miękisz, no i ten kolor... całkowicie naturalny! Mąkę z pestek dyni możecie zrobić samodzielnie w domu, wystarczy dobry robot kuchenny lub maszynka do mielenia mięsa z gęstym sitkiem :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
1
Czas przygotowania (min):
120
Gotowanie/pieczenie (min):
40
Czas całkowity (min):
160


25g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
100ml ciepłej wody
100ml ciepłego mleka
70g mąki z łuskanych pestek dyni
200g mąki pszennej graham
150g mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki soli
dwie garście łuskanych ziaren słonecznika





W miseczce wymieszać drożdże z cukrem, zalać połową ilości ciepłej wody, odstawić na 10 minut.

Mąki wymieszać w misce, dodać sól. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni na złoto i wymieszać z mąkami, zrobić w mieszance dołek, wlać rozczyn drożdżowy i resztę płynów, dokładnie wyrobić ciasto przez około 10 minut.

Włożyć ciasto do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia, po tym czasie zagnieść ciasto ponownie i znów odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.

Po tym czasie ciasto znów zagnieść i uformować z niego bochenek – okrągły lub podłużny, można także ciasto umieścić w keksówce wysypanej słonecznikiem.

Piec chlebek około 30-40 minut w 180 stopniach, po tym czasie wyjąć go i studzić na kratce.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Zielony chlebek dyniowy