//

Ziemniaki Hasselback z czosnkiem

  • Autor:
    Domi
  • Data:
    7/3/2012
  • Kategoria:
Widziałam, że pewnego czasu zapanowała na blogach moda na ziemniaki tzw. Hasselback. Podoba mi się pomysł ich zrobienia, bo wyglądają niecodziennie, jednak ja zapragnęłam czegoś innego. Aromatyczne, czosnkowe, przepyszne ziemniaczki, które bardzo Wam polecam!

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
45
Czas całkowity (min):
65


4 średnie ziemniaki
główka czosnku
masło
suszony tymianek i rozmaryn
sól





Ziemniaki umyć, obrać z łupinek i naciąć w poprzek tak, by ich do końca nie poprzekrajać.

Obrać 5 ząbków czosnku i pokroić je w cienkie plasterki. Między półplasertki ziemniaków delikatnie włożyć plasterki czosnku i masło, wszystkie ziemniaki włożyć do przykrywanej brytfanny, posmarować z wierzchu masłem i oprószyć przyprawą i solą. Resztę nieobranych ząbków czosnku włożyć między ziemniaki w brytfannie. Wstawić przykryte naczynie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 20 minut, po czym zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 20-25 minut.

Ziemniaki będą gotowe, kiedy będą równomiernie zarumienione i oczywiście miękkie.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Ziemniaki Hasselback z czosnkiem
  • Ziemniaki Hasselback z czosnkiem