Ziemniaki pieczone w soli

  • Autor:
    Domi
  • Data:
    12/2/2014
  • Kategoria:
Kocham ziemniaki, pod każdą postacią, w każdej formie - gotowane, smażone, pieczone, duszone, jakiekolwiek, byleby były ziemniakami :) Takie wydanie ziemniaków było dla mnie totalnym zaskoczeniem, bo nigdy wcześniej nie spotkałam się z ziemniakami w takiej formie - a naprawdę grzebię dużo w Internecie i w książkach. Dlatego od razu postanowiłam je zrobić. Tak, smakują dokładnie tak, jak ziemniaki z popiołu i można je zrobić o każdej porze roku. Zrobiłam je, zainspirowana przepisem z książki "Kuchnia Polska. Dania na każdą okazję" wyd. Reader's Digest. Spróbujcie koniecznie!!

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2-4
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
do 120
Czas całkowity (min):
135


kilka dużych ziemniaków - w zależności od ilości głodomorów (u mnie 7 dużych)
100g mąki pszennej
60g morskiej, drobnej soli
dip do podania - np. czosnkowy





Ziemniaki dokładnie wyszorować, pozbawić wypustek (w postaci korzonków) i osuszyć.

Do glłębokiej miski nalać zimną wodę, a w drugiej misce (najlepiej jak najbardziej okrągłej i wąskiej) wymieszać mąkę z solą (można dodać różnego rodzaju zioła). Każdy ziemniak osobno najpierw moczyć w wodzie, a potem bardzo delikatnie obtaczać w mieszance mącznej i kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Nastawić piekarnik na 200 stopni, każdy ziemniak lekko nakłuć wykałaczką w kilku miejscach, wstawić całość do nagrzewającego się piekarnika i piec do momentu, aż patyczek szaszłykowy bez problemu wejdzie w środek – godzinę do półtorej, czasami nawet dwie – w zależności od wielkości ziemniaków.

Pozostałą mieszankę mączną można schować do słoiczka i użyć w najbliższym czasie.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Ziemniaki pieczone w soli
  • Ziemniaki pieczone w soli

6 komentarzy

  1. Paulina Wnuk

    Bardzo ciekawy pomysł, znając życie wypróbuję niebawem bo uwielbiam ziemniaki a już szczególnie takie z popiołu ;)

    • Mnie też przepis zaintrygował, dlatego je zrobiłam i nie żałowałam. Są tak smaczne, że można upiec ich dużo i zjeść zamiast całego obiadu :)

  2. :) Brzmi pysznie:) Jak rozumiem podobnie jak ziemniaki z popiołu, skórka zostaje?:) a dobieram się tylko do miąszu?:P

  3. A te wykałaczki to zostawiamy w ziemniaku??