Żołądki w sosie koperkowym

Bardzo lubię drobiowe żołądki. Ten smak został mi zaszczepiony już w dzieciństwie, gdzie maminy rosół obowiązkowo zawsze był z ich udziałem - pyszne, mięciutkie żołądeczki zawsze mi smakowały. Jednak mają one o wiele więcej zastosowań, niż tylko "przyprawa" do rosołu. Można z nich np. zrobić taki sosik - wspaniale smakuje i z ryżem i z ziemniakami. Żołądki gotują się długo, ponieważ potrzebują właśnie takiego czasu, by rozpływały się w ustach.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


500g drobiowych żołądków
1 biała, nieduża cebula
3 łyżki oleju
1 średniej wielkości marchewka
600ml bulionu (wywaru, rosołu, etc.)
pęczek koperku
ok. 70 ml słodkiej śmietanki 12% lub 18%
1 płaska łyżka mąki pszennej
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz do smaku





Żołądki opłukać pod bieżącą wodą, dobrze oczyścić i pokroić w paski, odłożyć.

Cebulę obrać i drobno posiekać, obraną marchewkę pokroić w kostkę, w garnku rozgrzać olej, włożyć cebulę i marchewkę i smażyć chwilę razem, aż całość się zeszkli. Dodać pokrojone żołądki i smażyć, mieszając, aż mięso nie będzie surowe, wtedy też wlać bulion, przykryć garnek i gotować na średnim ogniu 1-1,5 godziny.

Po tym czasie zmniejszyć ogień do minimum. Koperek posiekać. Śmietankę zmiksować blenderem z końcówką ostrza z obiema mąkami (by z pszennej nie zrobiły się grudki), wlać do garnka i mieszać, podgrzewając, aż całość zgęstnieje, na koniec dodać posiekany koperek.

Przygotowany sos podawać z ziemniakami lub ryżem.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Żołądki w sosie koperkowym
  • Krystyna Głowińska

    Pyszne Domisu, dobrze ża zapodałaś przepis bo mi jakoś umknął, a przecież robiłam to danie wieki temu i bardzo często. Na pewno sobie zrobię, bo to takie mięso nie mięso, a koperek w potrawach uwielbiam. :)