Szanowni Czytelnicy!
Od dnia 1 września 2019 blog nie będzie moderowany aż do odwołania.
To znaczy, że nie będę odpowiadać na komentarze pod przepisami ani na wiadomości e-mail związane z przepisami.
Bardzo przepraszam za zaistniałą sytuację, obecnie rozważam zamknięcie bloga, w tym dostępu do przepisów, ale decyzja nie jest jeszcze podjęta.
Pozdrawiam Was serdecznie, Dominika Kowalczyk

Zupa cebulowa

Przepis (z moją drobną zmianą i moimi grzankami) pochodzi z książki "Kuchnia Polska 1001 Przepisów" Ewy Aszkiewicz. Podziwiam jej twórczość kulinarną, ma świetne przepisy, stamtąd również brałam przepis na flaczki z kalmarów. W poszukiwaniu idealnego smaku zupy cebulowej, znalazłam ten przepis... udało się! Zupa jest rewelacyjna, dokładnie taka, jaką lubię, i jaka smakuje mojej rodzince. Nie dodaję do niej wina, bo po prostu nie przepadam za jego dominującym smakiem w potrawach, wolę czuć to, z czego faktycznie zrobiona jest zupa.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4-6
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
25
Czas całkowity (min):
40


1l wywaru/bulionu
Zupa:
750g cebuli
2 łyżki masła
1 łyżeczka cukru
250g kwaśnej śmietany
2 łyżki mleka
kopiasta łyżka mąki
świeżo mielony czarny pieprz
świeży majeranek (u mnie około 1 łyżka posiekanego)

Grzanki:
2 krótkie bagietki (ok. 25cm każda)
100g tłustego, żółtego sera (np. Gouda)
suszony majeranek





Obrane cebule pokroić w krążki, wrzucić na rozgrzane masło i podsmażyć oprószone szczyptą cukru. Od czasu do czasu zamieszać, by nabrały złocistego koloru.

Wlać szklankę rosołu i gotować około 3 minuty. Część zmiksować blenderem na krem, zostawiając część krążków w całości.

Wlać resztę rosołu, dodać rozprowadzoną w mleku mąkę, zagotować i trzymać na ogniu około 3 minut, by mąka straciła smak surowizny. Po zdjęciu z ognia połączyć ze śmietaną, dodać posiekany majeranek i świeżo mielony pieprz, zamieszać.

Zupę najlepiej podawać z grzankami:

Nastawić piekarnik na 180 stopni.
Bagietki pokroic po skosie na 1-centymetrowe kromeczki, ułożyć je obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Ser zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Majeranek otrzeć i posypać nim grzanki, rozłożyć równomiernie ser.
Wstawić do piekarnika i zapiekać grzanki 10-15 minut, aż pieczywo się zarumieni, a ser lekko zapiecze.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Zupa cebulowa
  • Zupa cebulowa