Zupa grzybowa
Zupa grzybowa to obowiązkowe danie na naszej Wigilii, w tym roku po raz pierwszy robiłam ją sama. Nie będę skromna, wyszła przepyszna. Oczywiście przepis był całkiem kombinowany i robiony "na smaka", ale takie przepisy są najlepsze!
Ilość porcji:
8
Czas przygotowania (min):
30
Gotowanie/pieczenie (min):
180
Czas całkowity (min):
210
3,5l wywaru na włoszczyźnie
1l grzybów suszonych
3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
200ml słodkiej śmietanki 18%
sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
Grzyby zalać wrzątkiem w misce i zostwić na noc.
W dużym garnku zagotować wywar i dodać grzyby oraz przyprawy według uznania, gotować na niedużym ogniu około 3 godzin, by grzyby się dobrze ugotowały.
Po tym czasie zmniejszyc ogień. Wymieszać śmietankę z mąką, wlać chochelkę gorącej zupy, zamieszać i cały czas mieszając w garnku, wlać do zupy.
Podawać od razu.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!