Zupa krem z cukinii

Smak lata w małej misce? O tak, wystarczy przygotować tę zupę, a ten smak ukaże nam się w całej okazałości. To jedna z klasycznych zup-kremów, jakie lubię przygotowywać w sezonie letnim, nie wymaga wielu składników, ani wiele pracy czy uwagi. Można podawać ją z pysznymi grzankami z parmezanem czy też ze świeżą bagietką, albo po prostu wypić z bulionówki :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
1-1,5 litra
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
45


1 mała, biała obrana cebula
2 łyżki masła
500g nieobranej cukinii
150g serka topionego (polecam taki w "kiełbasce")
1 łyżeczka oregano - suszonego lub świeżego
600ml bulionu
1 pęczek koperku (opcjonalnie)





W garnku rozgrzać masło, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Następnie dodać pokrojoną cukinię, chwilę razem dusić, a następnie wlać bulion i gotować, aż warzywa będą całkiem miękkie – wtedy też całość zmiksować na krem, dodać topiony serek, chwilę odczekać i znów zmiksować blenderem na jednolity krem. Na samym końcu dodać posiekany koperek i oregano, wymieszać i podawać.

 

THERMOMIX:
Do naczynia miksującego włożyć cebulę, zmiksować – czas 10 s., o. 4. Dodać 2 łyżki masła i dusić – czas 2 min., temp. 70 st., o. 1. Włożyć pokrojoną w duże kawałki cukinię, zmiksować – czas 10s., o. 7. Wlać bulion, dodać oregano i serek topiony i gotować – czas 10 min., temp. 100 st., o. 4. 30 sekund przed końcem gotowania wrzucić pokrojony koperek, na sam koniec zmiksować – czas 30s., o. 6.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Zupa krem z cukinii
  • Anna Włodarczyk

    Ja też zrobiłam wczoraj zupę cukiniową zachęcona przez Ciebie ;) Zupy z cukinii z ziołami stanowią idealny letni lekki obiad. Zostałam obdarowana przez mamę wielką cukinią, wyjdą z niej jeszcze placuszki chyba ;)