Zupa krem z dyni

Odkąd moja mamusia pierwszy raz zrobiła krem z dyni, odtąd zawsze ta zupa pojawia się u nas o różnych porach roku - po prostu się z niej zakochałam! To ciekawostka, zważywszy na to, że kiedyś nie cierpiałam dyni, dziś ją uwielbiam i jest jednym z moich ulubionych warzyw. Co roku mrożę pokrojoną dynię, by móc taką zupę zrobić nawet w środku zimy. Jest bardzo uniwersalna, można wzbogacić ją o chilli lub zastąpić słodką śmietankę mleczkiem kokosowym.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4-8
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
45


1 kg dyni (ja użyłam Hokkaido, ale polecam inny, mniej skrobiowy gatunek)
1 spora, biała cebula
3 łyżki masła
wywar (ok. 1 litra)
świeżo obrany i starty imbir (ok. 2 łyżeczki)
50ml słodkiej śmietanki 18% lub mleczka kokosowego

Grzanki:
2 "wczorajsze" kajzerki, olej, suszony, granulowany czosnek





W granku z dużym dnem rozgrzać masło i wrzucić pokrojoną w piórka cebulkę. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy oczyszczoną z pestek i pokrojoną w kostkę dynię.

Dusimy wszystko chwilę razem i podlewamy około szklanką wywaru, gotujemy około 10 minut, a następnie miksujemy wszystko blenderem, kiedy dynia będzie całkiem rozgotowana.

Doprawiamy solą i pieprzem, a jeżeli zupa jest za bardzo gęsta, dolewamy wywaru do uzyskania pożądanej konsystencji.

Na sam koniec dodajemy świeżo starty imbir i jeszcze chwilkę miksujemy.

Zupę zabielamy śmietanką (lub mleczkiem), dla delikatniejszego i pełniejszego smaku. Podajemy z grzankami usmażonymi na niewielkiej ilości oleju, na patelni, posypanymi granulowanym czosnkiem.

 

THERMOMIX (na TM polecam zrobić 1/2 porcji, by uzyskać jak najlepsze rezultaty):

Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać pokrojoną cebulę i dusić – temp. 50st., czas 2 min., o. 2. Po tym czasie dodać dynię pokrojoną w kosteczkę i zmiksować – 1 min., o. 7. Dolać wywar i gotować – 100st., 15 min., o.3.

Do ugotowanej zupy dodać starty imbir i zmiksować – 30s., o. 6. Wlać śmietankę lub mleczko kokosowe, przyprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać – 2 min., o.3.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Zupa krem z dyni
  • Zupa krem z dyni
  • kaszyman

    Zakochałam się w tej zupie… ;) Banalnie prosta, a niebanalnie pyszna. No i przepis na TM! Nie muszę sama przerabiać. Uwielbiam!! )