//

Zupa krem z kalafiora

  • Autor:
    Domi
  • Data:
    19/1/2012
  • Kategoria:
W naszym domku rządzą ostatnio zupy, co zresztą też widać na blogu, wiadomo, zupę robi się najszybciej i najłatwiej, a do tego syci, gdy jest odpowiednio podana :) Chyba jedna z najprostszych zup, jakie można w ogóle zrobić. Nie jest wymagająca ani pracochłonna, ale za to jaka pyszna i sycąca, a dodatek curry sprawia, że zupa ma niecodzienny, inny smak.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2-3
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
25
Czas całkowity (min):
35


1 litr wywaru/bulionu
główka średniej wielkości kalafiora
sól, pieprz do smaku
przyprawa curry





Bulion wlać do garnka i podgrzać.

Kalafior oczyścić z liści, umyć, wyciąć głąb i poodcinać różyczki, włożyć je do bulionu i zagotować i ugotować do miękkości.

Kiedy kalafior ugotuje się na miękko, wyjąć kilka różyczek, podzielić je na mniejsze kawałki, a kalafiora w garnku zmiksować na gładki krem, resztę różyczek włożyć do zupy, doprawić całość do smaku solą, pieprzem i dużą dawką curry.

Można zabielić słodką śmietanką dla delikatniejszego smaku lub wsypać tarty parmezan, żeby smak zaostrzyć.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Zupa krem z kalafiora