Zupa krem z selera korzeniowego

Zupy-kremy to idealne rozwiązanie dla tych, którym zawsze rozgotowują się warzywa w zupie :) no i oczywiście dla tych, którzy lubią smacznie najeść się do syta, bo, choć wydawać by się mogło, że miksowane warzywa to zupka dla niemowląt, to wcale tak nie jest - zupy kremy są pożywne, pyszne i sycące. A dobrze zrobione zupy kremy zachwycą nie tylko wybrednych domowników, ale i gości na domowej imprezie. Zupa krem z selera już wielokrotnie gościła na naszym stole i zawsze biorę dokładkę.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
dla 4 osób
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


600g selera korzeniowego (waga po obraniu)
1 korzeń pietruszki
1 duży ziemniak (ok. 200g po obraniu)
1 duża biała cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki masła
1200ml bulionu (wywaru, rosołu, etc.)

100 ml śmietanki słodkiej 30 lub 36% (mocno schłodzonej)
sól i czarny, świeżo mielony pieprz - do smaku





Wszystkie warzywa obrać. Ziemniaka pokroić w kostkę, odłożyć, seler i pietruszkę również pokroić. Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić w garnku z grubym dnem na maśle. Kiedy cebula puści aromat, włożyć pietruszkę i selera i smażyć, mieszając, aż zrobią się błyszczące i zaczną mięknąć, wtedy też wlać bulion i dodać ziemniaki, gotować na średnim ogniu aż wszystkie warzywa całkowicie zmiękną. Po tym czasie zestawić z ognia i zmiksować blenderem na gładki, jednolity krem, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Śmietankę ubić na sztywno (na bitą śmietanę), dodać do gorącej zupy i dokładnie wymieszać. Podawać od razu w głębokich talerzach.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Zupa krem z selera korzeniowego
  • Zupa krem z selera korzeniowego