Szanowni Czytelnicy!
Od dnia 1 września 2019 blog nie będzie moderowany aż do odwołania.
To znaczy, że nie będę odpowiadać na komentarze pod przepisami ani na wiadomości e-mail związane z przepisami.
Bardzo przepraszam za zaistniałą sytuację, obecnie rozważam zamknięcie bloga, w tym dostępu do przepisów, ale decyzja nie jest jeszcze podjęta.
Pozdrawiam Was serdecznie, Dominika Kowalczyk

Zupa krem z zielonego groszku

  • Autor:
    Domi
  • Data:
    15/7/2015
  • Kategoria:
Do zupy-krem z zielonego groszku przymierzałam się od bardzo dawna - jednak nie chciałam robić jej z mrożonek. Oczywiście mrożony groszek również będzie nadawał się na taki krem, jednak w pełni sezonu na groszek cukrowy, który, swoją drogą, trochę już u rodziców na grządkach zaczyna przerastać, aż żal sięgać do zamrażarki :) Zupę można wzbogacić kilkoma listkami świeżej, posiekanej mięty albo dodatkowymi ząbkami czosnku, wciśniętymi doń tuż przed podaniem.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 1 litr
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
40


500g zielonego groszku (może być mrożony)
600ml bulionu (wywaru, rosołu, etc.)
2 łyżki masła
1 biała cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz czarny do smaku
słodka śmietanka 30% - do podania





Cebulę i czosnek obrać i pokroić, w garnku z grubym dnem rozpuścić masło, włożyć warzywa i chwilę razem dusić, aż puszczą aromat. Na to wsypać groszek, przemieszać i zalać bulionem. Gotować 20-25 minut, aż groszek będzie miękki i zmiksować za pomocą blendera na krem – doprawić do smaku solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba.

Zupę podawać z kleksem ze słodkiej śmietanki i ewentualnie grzankami czosnkowymi.

Przepis na grzanki:
grzanki do zup1



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Zupa krem z zielonego groszku