Szanowni Czytelnicy!
Od dnia 1 września 2019 blog nie będzie moderowany aż do odwołania.
To znaczy, że nie będę odpowiadać na komentarze pod przepisami ani na wiadomości e-mail związane z przepisami.
Bardzo przepraszam za zaistniałą sytuację, obecnie rozważam zamknięcie bloga, w tym dostępu do przepisów, ale decyzja nie jest jeszcze podjęta.
Pozdrawiam Was serdecznie, Dominika Kowalczyk

Zupa krem ze świeżego ogórka

Do tej pory spotkać mogliście na moim blogu same słodkie przepisy. Tym razem postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na zupę krem z zielonego ogórka. Jest to świetne rozwiązanie, kiedy macie duży urodzaj w ogródku, lub gdy macie wielką ochotę na coś z ogórka, ale znudziły się Wam mizerie i inne sałatki, albo po prostu chcecie zaskoczyć swoich gości nowym i niepowtarzalnym smakiem. Krem jest delikatny, a przepis znalazłam w książce kucharskiej, którą dostała moja mamuska, kupując Thermomix, postanowiłam go przemianować na przepis dla tych, którzy zamiast tego wspaniałego urządzenia posiadają zwykły blender, ale przepis na Thermo również jest.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
25


600g świeżych, zielonych ogórków gruntowych
150g śmietankowego serka topionego
1/2 niedużej, białej cebuli
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub ryżowej
700ml bulionu
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
Duży pęczek koperku





Ogórków nie obierać, dokładnie umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Włożyć ogórki do garnka razem z posiekaną w drobną kosteczkę cebulą, serkiem topionym, mąką ziemniaczaną i bulionem (ja często mieszam domowy koncentrat bulionu z wodą).

Całość podgrzewać, aż do mocnego zagotowania (ogórki powinny się ugotować na miękko, więc może to potrwać nawet do 30 minut). Do gorącej zupy wlać śmietanę i posiekany koperek, całość dokładnie zmiksować blenderem na gładki krem.
Zupkę można podawać z groszkiem ptysiowym, jak i z grzankami z parmezanem.

 

THERMOMIX

Wszystkie składniki, prócz wody, koperku i śmietany włożyć do naczynia miksującego i zmiksować – czas 5 s. obroty poz. 5.
Dolać wodę z domowym bulionem lub wywar mięsny (rosół) i gotować – czas 9 min., temp. 100 stopni, obroty poz. 4.
20 sekund przed końcem gotowania dodać koperek i śmietanę.
Po ugotowaniu nałożyć miarkę i przytrzymując ją, zmiksować zupę – czas 10 s., obroty poz. 8.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Zupa krem ze świeżego ogórka
  • Zupa krem ze świeżego ogórka