Zupa krem ze szparagów

O ekskluzywnym aromacie, królewskim smaku, choć nienajlepszym wyglądzie. Zupa krem ze szparagów to jedna z najlepszych zup, jakie można w prosty i szybki sposób wykonać. Polecam, by spróbować jej już teraz, gdy sezon dopiero się zaczął.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2-4
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
35
Czas całkowity (min):
45


500g białych szparagów
2 łyżki masła (83% tł.)
1 średniej wielkości cebula
2 ząbki czosnku
500ml bulionu
sól, pieprz do smaku
2 łyżki kwaśnej śmietany





Szparagi umyć, obrać i odłamać twarde końcówki. Podzielić szparagi na kawałki.

W garnku z grubym dnem rozpuścić masło, dodać posiekaną cebulę i pokrojone w kawałki ząbki czosnku, zeszklić. Wrzucić szparagi i zalać całość bulionem, gotować całość około 30 minut – by szparagi zaczęły się rozgotowywać.

Całość zmiksować dokładnie blenderem na gładki, aksamitny krem, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać śmietanę i jeszcze raz zmiksować.

Można podawać z grzankami lub bruschettą.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Zupa krem ze szparagów