Zupa kurkowa

  • Autor:
    Domi
  • Data:
    22/9/2016
  • Kategoria:
Zupa kurkowa to kolejna klasyka wśród przepisów z pieprznikiem jadalnym. Ja zrobiłam ją prawie tak samo, jak robię zupę pieczarkową, z makaronem i świeżą natką pietruszki - wyszła pyszna! Na drugi dzień również była bardzo smaczna, ale jeżeli chcemy ją przechować, należy dodać do niej tylko tyle makaronu, by zjeść go na bieżąco - jeżeli zostawimy go w zupie, to najzwyczajniej zrobi się bardzo miękki, ale to nie psuje jej smaku. Dobra zupa nadal pozostanie dobrą zupą :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
na obiad dla 4 osób
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


200g świeżych kurek
1 duża, biała cebula
3 łyżki masła
1 litr bulionu (wywaru, rosołu, etc.)
pęczek natki pietruszki
150ml śmietanki kremówki (18% lub 30%)
1 łyżeczka mąki pszennej
sól, czarny, swieżo mielony pieprz do smaku

100g drobnego makaronu (waga przed ugotowaniem)





Makaron ugotować w osolonej wodzie na bardzo al dente, odcedzić i przepłukać dużą ilością lodowatej wody, odstawić.

Kurki opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i oczyścić, większe okazy pokroić drobno, a mniejsze zostawić w całości. W garnku z grubym dnem rozpuścić masło, włożyć posiekaną cebulę i ją zeszklić, a następnie dodać kurki, oprószyć szczyptą soli i dusić, aż puszczona przez nie woda odparuje.

Do odparowanych kurek wlać bulion, doprowadzić do wrzenia. Mąkę rozpuścić w śmietance, energicznie mieszając zupę, wlewać śmietankę (by nie powstały grudni), dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem i podgrzewać na średnim ogniu ok. 5 minut, dodać makaron, zamieszać i podawać od razu.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Zupa kurkowa
  • Zupa kurkowa