Zupa ogórkowa

Klasyka, sama w sobie. Najprawdziwsza polska zupa, a dlaczego? Bo tylko Polacy są w stanie jeść zgniłe ogórki :) Cóż, nieważne, czym są i jakie są, ważne, że są nasze, polskie, najsmaczniejsze, kiszone.

Ilość porcji:
2-4
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
25
Czas całkowity (min):
35

słoik (0,5l) kiszonych ogórków na zupę lub słoik (1l) całych ogórków kiszonych
500 ml bulionu lub wywaru
pół obranej marchewki
dwa nieduże ziemniaki
3 łyżki kwaśnej śmietany

Ziemniaki i marchewkę umyć i obrać ze skórki. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a ziemniaki pokroić w małą kostkę.
Do bulionu w garnku dodać odcedzone tarte ogórki, marchewkę i ziemniaki, całośc gotować około 20 minut. Kiedy ziemniaki będą już zdatne do jedzenia (ale nie rozpadajće się!!) zupka jest gotowa.
Na koniec do 3 łyżek kwaśnej śmietany dolewamy chochelke zupy, a następnie całość wlewamy do garnka i rozprowadzamy.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!