Szanowni Czytelnicy!
Od dnia 1 września 2019 blog nie będzie moderowany aż do odwołania.
To znaczy, że nie będę odpowiadać na komentarze pod przepisami ani na wiadomości e-mail związane z przepisami.
Bardzo przepraszam za zaistniałą sytuację, obecnie rozważam zamknięcie bloga, w tym dostępu do przepisów, ale decyzja nie jest jeszcze podjęta.
Pozdrawiam Was serdecznie, Dominika Kowalczyk

Zupa ogórkowa

  • Autor:
    Domi
  • Data:
    14/11/2011
  • Kategoria:
Klasyka, sama w sobie. Najprawdziwsza polska zupa, a dlaczego? Bo tylko Polacy są w stanie jeść zgniłe ogórki :) Cóż, nieważne, czym są i jakie są, ważne, że są nasze, polskie, najsmaczniejsze, kiszone.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2-4
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
25
Czas całkowity (min):
35


słoik (0,5l) kiszonych ogórków na zupę lub słoik (1l) całych ogórków kiszonych
500 ml bulionu lub wywaru
pół obranej marchewki
dwa nieduże ziemniaki
3 łyżki kwaśnej śmietany





Ziemniaki i marchewkę umyć i obrać ze skórki. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a ziemniaki pokroić w małą kostkę.

Do bulionu w garnku dodać odcedzone tarte ogórki, marchewkę i ziemniaki, całośc gotować około 20 minut. Kiedy ziemniaki będą już zdatne do jedzenia (ale nie rozpadajće się!!) zupka jest gotowa.

Na koniec do 3 łyżek kwaśnej śmietany dolewamy chochelke zupy, a następnie całość wlewamy do garnka i rozprowadzamy.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!