Zupa ryżowa

Prosta i smaczna zupa to idealny obiad w dniu, kiedy nie chce nam się długo stać przy kuchni czy przygotowywać wymyślnych dań. Zupa ryżowa to jedna z moich ulubionych zup, może dlatego, że uwielbiam gotowany ryż i marchewkę - a tych w tej zupie jest naprawdę w nadmiarze. Oprócz podstawowych składników możemy dodać do zupy ryżowej korzeń pietruszki, selera, posiekaną cebulę czy lubczyk - pełna dowolność, byle wersja, którą zrobicie Wam smakowała i nasyciła :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
6-8
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
25
Czas całkowity (min):
40


6 skrzydełek z kurczaka (można dodać też kilka kurzych żołądków)
3 litry zimnej wody
4 łyżeczki soli
kilka ziarenek: pieprzu i ziela angielskiego
2 listki laurowe
100g suchego ryżu
2 duże marchewki
1 duży por
pęczek koperku
trochę natki pietruszki





Do garnka włożyć oczyszczone skrzydełka, zalać zimną wodą, dodać sól i zagotować. Marchew i pora umyć, obrać, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a pora pokroić w drobne kawałki. Kiedy woda w garnku będzie wrzeć dodać warzywa oraz wsypać ryż, zamieszać dwa razy i gotować 10-15 minut na małym ogniu, aż ryż zmięknie. Jeśli będzie taka potrzeba, to doprawić do smaku solą i pieprzem.

Koperek i natkę pietruszki posiekać i dodać do zupy w granku, wymieszać i podawać od razu.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Zupa ryżowa
  • Zupa ryżowa