//

Zupa szczawiowa

Wyjątkowo kwaśna, ale za to treściwa i sycąca. Typowa, tradycyjna polska zupa, która ma tyle samo zwolenników, co przeciwników :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2-3
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
25
Czas całkowity (min):
35


1l bulionu
100-150g liści szczawiu
2 średniej wielkości ziemniaki (ok. 150g)
2 łyżki śmietany kwaśnej
3 jajka ugotowane na twardo





W garnku zagotować bulion. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w sporą kostkę, włożyć do bulionu i ugotować do miękkości. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodać umyte i posiekane liście szczawiu i podgrzewać jeszcze 15 minut. Na sam koniec włożyć śmietanę do miseczki, wlać chochelkę zupy i wymieszać, całość rozprowadzić w zupie.

Jajka pokroić i włożyć do misek, zalać zupką i podawać od razu.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Zupa szczawiowa