Zupa z czerwonej soczewicy

Ta zupa była zrobiona zupełnie spontanicznie. Pomyślałam, że przeziębionemu Ukochanemu przyda się sycący i rozgrzewający posiłek. O dziwo - tak właśnie, bo moj Ukochany nie jada takich rzeczy, jak soczewica, itd. - bardzo mu taka zupa zasmakowała. Mnie zresztą też. Soczewica była delikatna, a warzywa fajnie się ugotowały.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
60


150 czerwonej soczewicy
około 1-1,5 litra wody lub wywaru/bulionu
2 średniej wielkości ziemniaki (tak po 100g każdy)
100g białej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
jedna marchew - około 100-150g
kawałek korzenia pietruszki (około 50g)
2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 - 1 łyżeczki pasty chilli lub kawałek papryczki chilli pokrojonej w kosteczkę
sól do smaku
1/2 łyżeczki przyprawy curry
2 ziarenka ziela angielskiego
kilka ziarenek czarnego pieprzu
liść laurowy





Soczewicę wsypać do niedużej miseczki i zalać wrzątkiem (z czajnika) tak, by woda zakrywała ziarna, odstawić na 30 minut. Po tym czasie wodę zlać, zostawiając trochę i przełożyć soczewicę do garnka, znów zalać wrzątkiem, tym razem tak, by woda była na około 1,5cm – 2cm ponad powierzchnią ziarenek, postawić garnek na ogniu, zacząć podgrzewać, dodać sól i resztę przypraw.

Wszystkie warzywa umyć i obrać. Pietruszkę i marchewkę pokroić w kostkę, dodać do soczewicy. Ziemniaki również pokroić w kostkę i dodać do garnka razem z cebulą. Dodać również koncentrat pomidorowy i chilli, zagotować. Gotować zupę na najmniejszym ogniu około 30 minut – aż kosteczki ziemniaków zmiękną.

Przed podaniem można jeszcze spróbować i dodać sól do smaku.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Zupa z czerwonej soczewicy
  • Zupa z czerwonej soczewicy