//

Zupa z dyni na mleku

Jesienne poranki zmuszają mnie do podejmowania bardziej ambitnych, śniadaniowych wyzwań, niż tylko robienie kanapek. Co więcej, dyniową zupę mleczną uwielbiam, choć jest przy niej trochę pracy - to raz w roku warto się nią porządnie objeść.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


1 mała, 1-kilogramowa dynia
1 litr mleka
opcjonalnie - cukier do smaku

zacierki (przepis poniżej)





Dynię pokroić w ósemki, pozbawić gniazd nasiennych, ułożyć części na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować olejem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°góra/dół i piec ok.25-30 minut.

W czasie, kiedy dynia się piecze, przygotować zacierki – link do przepisu poniżej.

Upieczoną dynię lekko przestudzić, oddzielić od skóry nożem lub łyżką i włożyć do garnka, zalać mlekiem, zmiksować blenderem na gładki krem – zupa ma być dość rzadka, dlatego jeśli zgęstnieje od dyni – należy dolać jeszcze trochę mleka, jeśli nie lubimy gęstych kremów – zupę podgrzewać 10 minut, często mieszając, by się nie przypaliła.

Zestawić zupę z ognia, dodać zacierki, wymieszać i podawać – razem z zacierkami można zupę posłodzić cukrem lub miodem, jeśli wolimy tę potrawę na słodko.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Zupa z dyni na mleku