Żurek na domowym zakwasie

Pomyśleć, że jeszcze do niedawna nie lubiłam żurku. Ach, bo to taka kwaśna zalewaja, co smaku nie ma. Jednak kiedy od trzech tygodni "chodził" za mną ten smak, postanowiłam nastawić zakwas i ugotować tę lekką, świąteczną zupę. Jedni ją zabielają, inni nie - ja zabielałam, by smak był pełny, delikatny, żurek wyszedł też zarazem kwaśny i bardzo wędzony :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
dla 4 osób
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


300ml domowego zakwasu na żurek
1,5 litra wywaru na wędzonce (lub zwykłego bulionu)
1 płaska łyżka majeranku
3 łyżki tartego chrzanu (ze słoiczka, ze śmietaną)
50ml słodkiej śmietanki 30%
2 łyżki mąki pszennej
150g dobrej jakości, wędzonej kiełbasy
1 gotowana marchewka (z wywaru)

jajka gotowane na twardo - do podania





O domowym zakwasie oraz o domowy wywarze na wędzonce pisałam wcześniej:

zakwas na żurek1 wywar na wędzonce2

W garnku wymieszać wywar i przygotowany, domowy zakwas, dodać otarty w palcach majeranek i chrzan, zacząć podgrzewać.

W szklance wymieszać mąkę z zimną śmietanką – rozetrzeć tyłem łyżeczki, a jeśli mąka nadal będzie w grudkach, należy przetrzeć mieszankę przez drobne sitko. Wlać mieszankę do zupy i energicznie mieszać trzepaczką, podgrzewać, aż zupa zrobi się kremowa i aksamitna – na samym końcu dodać kiełbasę pokrojoną w plastry oraz pokrojoną w plasterki marchewkę.

Zupę podawać na gorąco, z jajkiem ugotowanym na twardo.

Moje uwagi:
1. Jeśli mamy ochotę, możemy do zupy dodać ziemniaki – wystarczy obrać 1-2 kartofelki, pokroić w niewielką kostkę i ugotować w osolonej wodzie do żądanej miękkości, a następnie dodać do zupy wraz z kiełbasą i marchewką.
2. Żurek na takich proporcjach wychodzi, jak na moje, całkiem dobrze kwaśny, ale możecie mieć na zapasie jeszcze trochę domowego zakwasu, żeby regulować jego kwaśność.

Przepis zgłaszam do Wielkanocnej akcji Mirabelki:
wielkanocnesmaki2015_zpsakw7ks5x



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Żurek na domowym zakwasie
  • Żurek na domowym zakwasie