Jestem dość wybredna, jeśli chodzi o książki kulinarne, jedne czytam uważniej, drugie mniej – zależy jak mnie zainteresują. Najbardziej cenię sobie (co jest chyba oczywiste) książki, które zawierają wiele apetycznych fotografii zrobionych potrawom specjalnie do danego projektu, choć książki bez zdjęć posiadam i to w dość znacznej ilości. Niewiele jednak w polskiej literaturze kulinarnej jest takich książek jak „Chleb…” .

Jeśli lubicie domowe wypieki, szukacie inspiracji albo chcecie się dopiero nauczyć piec, to książka, o której Wam opowiem jest właśnie dla Was.

Ja kupiłam tę książkę całkiem spontanicznie, po krótkim przewróceniu kilku stron, stwierdziłam, że „takiej” jeszcze nie mam. Okazało się, że miałam rację i to wielką. Książka „Chleb. Wielka ilustrowana encyklopedia domowych wypieków” wydawnictwa Reader’s Digest to istne kompendium wiedzy o domowym wypieku pieczywa. Na początku miałam trochę wyrzuty sumienia, bo przecież książka nie była najtańsza, a ja wydałam na nią ostatnie w miesiącu pieniążki… ale w czasie wolnym od rodzinnego świętowania (Boże Narodzenie w Karpaczu) po prostu się w nią wczytywałam. A czytać można długo i namiętnie raz, drugi, piąty! I zawsze dowiemy się czegoś nowego, bo informacji jest tyle, że trudno spamiętać wszystko od razu. Wiedziałam, że po powrocie do domu będę piec i smakować i tak też się stało.

Oprócz 250 przepisów na pieczywo z całego świata, znajdziemy tu także jego historię, opis narzędzi przydatnych przy wyrobie chleba, ważne terminy, a także opisy wypieków charakterystycznych dla najróżniejszych zakątków świata. A wszystko to opatrzone przeszło 1500 fotografiami.

Wśród kategorii przepisów znajdziemy zarówno te drożdżowe, jak i zakwasowe, a także przepisy na wypieki z automatu, co w dzisiejszych czasach dla wielu osób jest istotne, gdyż posiadania maszyny do chleba rozpowszechniło się prawie do popularności opiekacza do kanapek.

W książce spotkamy przepisy na najbardziej popularne wypieki, np. bliny, focaccie różnego typu, bułeczki „hot cross buns”, grissini, a nawet croissanty – wszak są tu przepisy nie tylko na pieczywo wytrawne, ale również na słodkie, przepełnione bakaliami.

Dokładne nazwy działów i poddziałów (uwaga, długa lista!):

SPIS TREŚCI
Wprowadzenie
Chleby robione ręcznie
Pieczenie chleba w automacie
Historia
Ziarna

PIECZYWO ŚWIATA
Pieczywo brytyjskie
Pieczywo francuskie
Pieczywo włoskie
Pieczywo hiszpańskie
Pieczywo portugalskie
Pieczywo niemieckie
Pieczywo holenderskie
Pieczywo szwajcarskie
Pieczywo skandynawskie
Pieczywo wschodnioeuropejskie i rosyjskie
Pieczywo greckie, tureckie i cypryjskie
Pieczywo bliskowschodnie i północnoafrykańskie
Pieczywo żydowskie
Pieczywo amerykańskie
Pieczywo karaibskie i meksykańskie
Pieczywo indyjskie
Pieczywo australijskie
Pieczywo chińskie
Pieczywo japońskie

TRADYCYJNY WYPIEK CHLEBA
Składniki do wypieku chleba
Techniki wypieku chleba
Przybory do robienia chleba

RECEPTURY Z CAŁEGO ŚWIATA
Pieczywo brytyjskie
Pieczywo francuskie
Pieczywo śródziemnomorskie
Pieczywo z innych zakątków Europy
Pieczywo obu Ameryk
Pieczywo z Indii i Bliskiego Wschodu

AUTOMAT DO PIECZENIA CHLEBA
Wszystko o automacie
Piekarnia w kuchni
Podstawowe zagadnienia
Jak korzystać z automatu do chleba
Pieczenie, studzenie i przechowywanie chleba
Bochenki formowane ręcznie
Glazury
Posypki
Rozczyny, zakwasy i zaczyny
Zasady używania automatu do pieczenia
Dostosowywanie receptur do użytku w automacie
Rozwiązywanie problemów
Mąka
Spulchniacze i sól
Płyny
Tłuszcze i substancje słodzące
Dodatki
Sprzęt kuchenny

PRZEPISY NA PIECZYWO Z AUTOMATU
Pieczywo codzienne
Chleby inne niż pszenne
płaskie chlebki i pizze
Pieczywo na rozczynie i naturalnym zakwasie
Pieczywo słone
Pieczywo z warzywami
Bułeczki, rogaliki i racuchy
Słodkie wypieki drożdżowe
Ciasta

W tych działach znajdziecie wszystkie odpowiedzi na pytania, które Was trapią w temacie domowego wyrobu pieczywa. Książka jest po prostu obłędna!!! Kupić można ją już od około 30,00 złotych*.

książka chleb2

Ja osobiście wykonałam z przepisów poniższe wypieki/wyroby, nie jest ich dużo, z powodu ograniczonego czasu.

focaccia3 bliny2

chleb mleczny3 węgierski chleb farmerski3

chlebek dyniowy1 chińskie bułeczki z kurczakiem3

bułeczki z przedziałkiem bez jaja1

Dane techniczne:
Autorzy: Christine Ingram, Jennie Shapter
Okładka: twarda
Wydawnictwo: Reader’s Digest
Liczba stron: 512
Fotografie: tak, mnóstwo, autorstwa Nicki Dowey i Amandy Heywood

 

*Ważna uwaga: na stronie wydawnictwa książka kosztuje ponad 100,00 zł,
jednak w sklepach z tzw. tanią książką bądź też na serwisie aukcyjnym
znaleźć można ją już w cenie od 35,00 – 40,00 zł – nową i zafoliowaną.

Moja książka w księgarni kosztowała chyba około 69,00 zł.