Oczarowana… tak poczułam się, kiedy rozpakowałam paczuszkę z książką „Kuchnia Agaty”. Ta niegruba książka w twardej okładce od razu mi się spodobała, choć w tamym momencie miałam dosłownie chwilę, by ją przejrzeć, to natychmiast wybrałam sobie kilka przepisów do zrobienia.
Agata Jędraszczyk to autorka popularnego bloga „KuchniaAgaty.pl
„, a także gospodyni programu „Dieta Agaty” na kanale Kuchnia +. Na bloga Agaty serdecznie Was zapraszam, znajdziecie tam wiele inspirujących przepisów i jeszcze więcej wspaniałych, apetycznych zdjęć, autorstwa samej Agaty.
Taka, jak blog Agaty jest również książka – uporządkowana, czytelna, apetyczna, estetyczna, dobrze zorganizowana, zdjęcia i proste przepisy zachęcają do wykonania ich w domu.
Zdawać by się mogło, sądząc po tytule, że przepisy skierowane są wyłącznie do osób odchudzających się lub dbających o linię. Przede wszystkim skupione są na tkich osobach, ale przepisy są na tyle inspirujące i uniwersalne, że każdy może z nich coś ugotować.
Książka podzielona jest dość niekonwencjonalnie, znajdziemy w niej działy takie, jak:
śniadania
przekąski i przystawki
sałatki
zupy i dania główne
ciasta desery i napoje
Przy każdym przepisie znajdują się nie tylko apetyczne zdjęcia autorstwa Agaty, ale także ilość porcji i liczba kalorii na jedną porcję. Przy tworzeniu książki (np. przy wyliczaniu ilośc kalorii) pomagały dwie dietetyczki.
Książka warta jest zakupu, to fajna pozycja, którą warto mieć na półce, szukając inspiracji na śniadanie, czy obiad, a także na zdrową, niskokaloryczną przekąske.
Jeśli będziecie w księgarni, to koniecznie sięgnijcie na półkę z tą książką, warto ją chociażby przejrzeć, a jeśli Wam się spodoba, to zakupcie sobie swój własny egzemplarz.
Trochę danych technicznych:
Autor: Agata Jędraszczyk
Ilość stron: 176
Fotografie: tak, do każdej potrawy
Okładka: twarda
Wydawnictwo: Publicat S.A.