Nie radzisz sobie z deserami? A może chcesz zaskoczyć całą rodzinę pysznym ciastem? Jeśli myślisz, że nie umiesz piec ta książka udowodni Ci, jak bardzo się mylisz!

Tym razem mojej recenzji poddałam książkę wydawnictwa RM „Gotowanie krok po kroku. Ciasta i desery” Marianne Magnier-Moreno.

CiD gotowanie krok po kroku1
Nie ma dla mnie chyba lepszej pory dnia, niż deser. Hmm… o tak. Kocham celebrować tę właśnie porę :)

No tak, ale powracając do recenzji. Książka została poddana przeze mnie porządnym testom. Oczywiście, nie byłabym soba, gdyby mając taki egzemplarz w rękach, nie skorzystałabym z przepis na coś czekoladowego, ale o tym później.

Lubię książki, w których tytuł mnie nie myli. A większość na rynku niestety mydli oczy okładką, ale nie ta.

sos czekoladowy3
„Krok po kroku” to faktycznie zastosowany zabieg. Każdy początkujący bez problemu poradzi sobie z przygotowaniem ta wymagającego deser, jak krem angielski, czy suflet czekoladowy. Brownie i sernik również przestaną być „czarną magią”.

Jest to kolejna książka, w której się zakochałam, a to dlatego, że każdy przepis opatrzony jest ilustracją. Jednak nie są to pięknie wystylizowane, super artystyczne, pokazujące wybujałą wyobraźnię fotografa zdjęcia, są po prostu normalne. Dzięki nim nikt nie zrazi się do książki czy przepisów z tego powodu, że „na zdjęciu wyglądało tak ładnie, a moje takie nie jest”, o nie.

CiD gotowanie krok po kroku6 CiD gotowanie krok po kroku5
W książce znajdziemy takie działy i poddzialy, jak:
KREMY I SOSY

Kremy

Sosy i dodatki
PROSTE PRZEPISY NA PROSTE CIASTA

Ciasta klasyczne

Desery czekoladowe

Wypieki amerykańskie
CIASTA RÓŻNE
CIASTECZKA
TARTY

Ja wykorzystałam przepisy na dwie czekoladowe rozkosze. A mianowicie na sos czekoladowy z pieca, delikatnie upieczony, a płynnym, gorącym środkiem oraz przepis na orzechowe brownie, które zachwyciło wszystkich. Obydwa desery były cudowne! Mam nadzieję, że pozostałe również okażą się tak udane – gdyż obiecałam sobie, że będę z książki korzystać często.

Trochę danych technicznych.
Tytuł: Gotowanie krok po kroku. Ciasta i desery
Autorka: Marianne Magnier – Moreno
Autor fotografii: Frederic Lucano
Wydawnictwo: RM
Liczba przepisów: 57
Oprawa: miękka