W moje ręce wpadła trzecia książka z serii „Gotowanie krok po kroku…”. Specjalnie dla Was książkę przygarnęłam, przejrzałam i wydałam o niej osąd. Jaki? Zaraz się przekonacie :)
Prawdę mówiąc do książki podeszłam bardzo teoretycznie, ponieważ nie miałam czasu, by przetestować z niej przepisy, ale wierzę, że są równie rewelacyjne, co w poprzednich książkach z tej serii, które recenzowałam – o tym też się niedługo przekonam, bo książkowe przepisy zamiar testować mam :)
W książce znaleźć możecie przepisy na typowe i klasyczne dania kuchni całego świata, ponieważ się nie spisałam, to napiszę Wam, jakie potrawy możecie tam znaleźć.
„GOTOWANIE KROK PO KROKU. KLASYCZNE PRZEPISY”
1. KLASYKA W KUCHNI
Sosy do sałat:
Majonez
Klasyczny sos vinaigrette
Sos vinaigrette z czosnkiem
Cytrynowy sos winaigrette
Bardzo, bardzo zielona sałata
Podstawowe przepisy:
Sos beszamelowy
Suflet z serem
Kruche ciasto
Placek lotaryński
Pizza Margarita
Jaja:
Omlet po korsykańsku
Stek i sosy do mięs:
Prosty przepis na stek
Sos bernaise
Sos z sera pleśniowego bleu
Sos z zielonego pieprzu
2. MAKARONY I RYŻ
Sosy:
Sos z pomidorków koktajlowych
Szybki przepis na sos boloński
Makarony:
Spaghetti z sosem pomidorowym
Lazania z dynią i szpinakiem
Makaron z sokiem z cytryny
Makaron sojowy saute „pad thai”
Ryż:
Pilaw z przyprawami
Risotto primavera
3. MIĘSA
Pieczenie:
Pieczeń wołowa
Łopatka lub udziec z jagnięcia
Pieczony kurczak
„Długie dystanse”:
Wołowina duszona w piwie
Rosół wołowy
Potrawka cielęca z ryżem po tajsku
Dookoła świata:
Kefty wieprzowe
Szaszłyki tikka z kurczaka
Lekka musaka
4. RYBY
Klasyka:
Łosoś w papilotach i trzech sosach
Warzywa z rybą na parze
Filety rybne w panierce
Małże w estragonie
Z patelni:
Krewetki gambas w sosie waniliowym
Stek z tuńczyka średnio wysmażony
5. WARZYWA
Zupy i warzywa:
Zupa z dyni „Hokkaido”
Gazpaczo (zupa warzywna)
Wiosenna zupa minestrone
Zupa dahl z czerwonej soczewicy
Domowe ziemniaki puree
Warzywa z pieca:
Ratatouille z pieca
Pieczone warzywa korzeniowe
Warzywa faszerowane
Zapiekanka z cukinii z kruszonką
Zapiekanka z ziemniaków
Prawdziwa pissaladiere – placek z cebulą i anchois
Warzywa gotowane:
Gar warzyw
Kuskus z warzywami
Warzywa surowe:
Taboule pełne ziół
Warzywa saute z woka
Tempura
6. DESERY
Desery kremowe:
„Pływające wyspy”
Na podwieczorek:
Naleśniki
Desery z pieca:
Far z suszonymi śliwkami
Clafoutis, czyli owoce w cieście
Clafoutis z morelami
Desery pełne owoców:
Crumble, czyli zapiekanka jabłkowo-gruszkowa z kruszonką
Gruszki „Piękna Helena”
Tarta czekoladowo-gruszkowa
Moim zdaniem, jeśli ktoś faktycznie chce poznać najklasyczniejsze przepisy i podstawy gotowania, a nie wie, jak się za to zabrać, powinien sięgnąć właśnie po tę książkę.
Jest pięknie wydana, bardzo estetycznie. Zdjęcia są apetyczne, przejrzyste, pokazują, co faktycznie możemy przygotować wg danego przepisu. Nie są przekoloryzowane i zbędnie przystrojone, po prostu autor wykonał swoją robotę. Żaden laik się nie zrazi, ponieważ potrawy (sprawdzone na poprzednich ksiażkach) faktycznie wychodzą takie, jak na zdjęciach – a czasem nawet ładniejsze!
Mimo swojej prostoty wydania i przepisów polecam tę książkę każdemu – i zaawansowanemu i początkującemu w kuchni.
.Trochę danych technicznych.
Tytuł: Gotowanie krok po kroku. Klasyczne przepisy
Autorka: Keda Black
Autor fotografii: Frederic Lucano
Wydawnictwo: RM
Liczba przepisów: 61
Oprawa: miękka