Dziś z przyjemnością zrecenzowałam dla Was książkę „Gotowanie krok po kroku. Kuchnia włoska”.

kw gotowanie kpk1
Przyznam – nieliczni już to wiedzą – że kuchnia włoska to moja ulubiona kuchnia wśród wszystkich rejonów świata. Dlatego też tę książkę jako pierwszą postanowiłam sprawdzić i wydać o niej i przepisach się w niej znajdujących, opinię.

Jako makaroniara z krwi i kości, na pierwszy ogień poszedł przepis na „Tagliatelle z grzybami”, na które przepis prezentowałam Wam kilka dni temu na blogu. To aromatyczne i dobrze doprawione danie podbiło moje serce.

Dzięki dokładnemu opisowi i zdjęciom „krok po kroku” łatwiej było mi zapamiętać przepis i – dzięki temu, że nie musiałam ciągle zaglądać do książki – gotowanie poszło mi szybko i sprawnie.

Drugim przepisem był ten na panna cottę, czyli klasyczny, włoski deser. Cóż mogę powiedzieć? Takiej jeszcze nie jadłam! Puszysta, delikatna, aksamitna, niczym śmietankowa chmurka.

Według mnie, książka jest świetnie wydana i godna uwagi. Uwielbiam książki, w których każdy przepis opatrzony jest zdjęciem.

Każdy znajdzie coś dla siebie. Z całą odpowiedzialnością mogę polecić tę książkę każdemu, kto dopiero uczy się, jak obchodzić się z gotowaniem, jak i zaawansowanym gotującym, gdyż można sprawnie podszkolić swoje umiejętności – a osoby, które prowadzą bloga mogą zobaczyć, że taka opcja faktycznie pomaga łatwiej obejść się z przepisem i przygotować daną potrawę.

kw gotowanie kpk3 kw gotowanie kpk2
W książce znajdziemy takie działy i podrozdziały, jak:
Przekąski do aperitifu
Sosy pesto
Tartinki
Pizza i inne

Warzywa na różne sposoby
Warzywa z pieca
Sałatki
Warzywa na ciepło
Niepozorne dania z warzyw

Makarony, risotta i kluski
Makarony domowej roboty
Sosy
Makarony z twardej pszenicy
Risotta i gnocchi

Ryby kilka przepisów

Mięsa
W plasterkach
Z patelni
Duszone

Desery
Kremy
Ciasta i tarty

Każdy z nas kiedyś zaczynał. Każdy kiedyś uczył się gotować, stawiał pierwsze kroki w kuchni i potrzebował dokładnych, szczegółowych wskazówek by jak najlepiej wykonać (albo chociaż z powodzeniem) daną potrawę. Ja żałuję, że takich właśnie książek nie było kilka lat temu, kiedy ja sama byłam kuchennym szczylem i uczyłam się „co, jak z czym i dlaczeg tak właśnie”.

 

Trochę danych technicznych:
Tytuł: Gotowanie krok po kroku. Kuchnia włoska
Wydawnictwo: RM
Autorstwo: Laura Zavan, Zdjęcia: Pierre Javelle
Liczba przepisów: 65
Oprawa: Miękka