Czy nie marzy Wam się czasem wspaniała, kulinarna podróż przez aromatyczne Włochy? O tak, mnie się marzy już tyle lat i ciągle mam ją w planach – a marzenia się spełniają przecież! Jednak na razie zadowalam się literaturą, albumami i pysznymi potrawami :)

Cieszę się, że tym moim symbolicznym podróżom Wydawnictwo Jedność wychodzi na przeciw i znów wydało piękną książkę o Włoskiej kuchni. „Kocham Toskanię, kolory, smaki i zapachy” Giulii Scarpaleggia przeniesie Was na chwilę do Włoch, no, na taką dłuższą chwilę.

KT 4

Jeśli spodziewacie się mieć czysto-przepisową książkę kucharską z daniami rodem z Italii, to możecie się zdziwić, ponieważ przepisy nie grają w niej głównej roli. Owszem, są, zapowiadają się cudnie, ale najbardziej wciągną Was klimatyczne fotografie i opisy, wspomnienia i opowiastki. Ta nierównowaga może zaskakiwać, bo autorka książki również jest blogerką, a dzisiaj, duża część blogów kulinarnych dawno odbiegła od bycia blogiem tak naprawdę, większość z nas skupia się na publikacji przepisów, nie traktując bloga jako kulinarnego pamiętnika – ta książka jest zupełnie inna i wygląda tak, jak blog przełożony na papierowe strony.

Muszę przyznać, że jeśli chcecie sprawić komuś niespodziankę lub szukacie pomysłu na trafiony prezent, to warto zainteresować się tą książką. Warto również wspomnieć, że autorką zdjęć jest Ellen Silverman, która fotografowała potrawy do książki Gwyneth Paltrow :)

KT 2

KT 3

Kilka danych technicznych:

Autro: Giulia Scarpaleggia
Okładka: twarda
Ilustracje: tak, tak, bardzo dużo!
Ilość stron: 192

 

Za możliwość recenzji dziękuję Wydawnictwu JEDNOŚĆ:

 

szk